Az őszi kapolcsi vásáron a kenyér kapott főszerepet a látogatók nagy örömére

Két év szünet után újra vásárba hívta vendégeit a település önkormányzata és a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet. Ezúttal a kenyér került középpontba az eseményen.

Tóth B. Zsuzsa

Ekbauer Istvánné, a kenyérsütő csapat egyik tagja kínálja a falukemencében reggel sült friss kenyeret a vásár látogatóinak

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A megnyitón a polgármester, Márvány Péter köszöntőjét követően elmondta, hogy félmillió forintot gyűjtöttek a lelkes helyi lakosok a testvértelepülés, Mákófalva református kultúrházának felújítására.

A vásárt Márvány Péter polgármester (balról) nyitotta meg, ezúttal a kenyér kapott főszerepet a rendezvényen Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Mákófalva képviselője, Both György megköszönte az adományozók segítségét, az egylet elnöke, Márta István pedig köszönetet mondott a fentieken túl azoknak is, akik segítették a vásár rendezését. – A mai nap a kenyérsütésről szól, mindenki megtanulhatja annak fortélyait – mondta.

A pulai Csíki Lóránt a kötélverő mesterségbe engedett bepillantást mindenkinek Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A vendégeket élőbaromfi-kínálat, mezőgazdasági és kerti gépek sora várta, portékáit kínálta fafaragó, pálinkafőző, szőnyegszövő, több ékszer- és ajándékkészítő, keramikus, papírfonó, sajtkészítő, szappanfőző, bőrdíszműves, méhész, füstölthal- és a dísznövényárus, az egylet pedig könyveket, lekvárokat árult, és többen harapnivalóval, italokkal kínálták a vásárba érkezőket.

Ekbauer Istvánné, a kenyérsütő csapat egyik tagja kínálja a falukemencében reggel sült friss kenyeret a vásár látogatóinak Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Volt kenyérsütés, csűrdöngölő játszótér, pónilovaglás, bábszínház, falmászás. Ismeretterjesztő előadásokat, szakmai bemutatókat tartottak a kenyérsütésről, kovászolásról, és a település központjában a falumalom is kinyitott. A még jobb hangulatról gondoskodva fellépett a Tördemic Néptáncegyüttes, a veszprémi Esztám Band, a monostorapáti asszonykórus, a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar.

A kenyérsütést népszerűsítve a helyi asszonyok reggel a falukemencében élesztős, vadkovászos, teljes kiőrlésű és fehér lisztes kenyeret sütöttek a piac látogatóinak, nagy sikerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában