Ideje a repceméz hírnevét rehabilitálni

A vegyes virágmézet többre tartja az akácméznél Hegedüs Árpád méhész. Szerinte finomabb, mert sokféle nektár kerül bele, és ezért előnyös a fogyasztása, többféle számunkra hasznos tápanyag van benne. A repcemézet pedig ideje rehabilitálni, nem csak ipari felhasználásra szánni, mert azoknak is ajánlott, akiknek sok a gyomorsavuk.

Rimányi Zita

Hegedüs Árpád méhész huszonöt méhcsaládot tart kaptáraiban

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Több mint harmincöt éve foglalkozik méhészkedéssel a Bakonyban Hegedüs Árpád. Szerinte ezen a vidéken jellemzően két héttel később virágoznak a növények a megszokottnál és a vaddohány ritka. A nagy erdők miatt is van azonban honnan hordaniuk a méheknek a virágport, a nektárt. Arról is beszélt, hogy régebben kis parcellákon művelték a földet a gazdák, így sokféle vetésre járhattak a szorgos kis rovarok kisebb területen belül is. Például azért, mert a kukoricatáblában a parasztok tököt is termeltek. Aztán egységesebb szántóföldi termelés váltotta ezt a szokást, például repcét, facéliát több hektárra is vetettek, az utóbbi időben pedig megint változott a helyzet, újra kisebb területeket művelnek meg tulajdonosaik. Ez jó a méhészeknek Hegedüs Árpád szerint, az a tapasztalata, hogy ha ugyanazon a földön több növénykultúra megtalálható, jobb lesz a méz. Az idei szezon nála közepes mézhozamot hozott.

Fotó: Rimányi Zita/Napló

– A tavasz hűvösen, szelesen kezdődött. Hiába volt itt a kertem határában, a kaptárak közelében, szinte a méheim szájában a repcetábla, kevesebbet hordtak róla a szokottnál. Aztán az akác tűrhető mennyiséget adott, hársvirágzás után is szépen pörgethettem mézet. A napraforgó és a szolidágó gyengén hozott virágport, nektárt. Az őrült meleg sem kedvezett ebben az időszakban – sorolta a dudari méhész és hozzátette: a vegyes virágmézet többre tartja az akácméznél. Szerinte azért finomabb, mert sokféle nektár van benne, és így több, számunkra előnyös tápanyag kerül bele. Reggel mindig azzal kezdi a napot, hogy egy teáskanállal eszik belőle. Ott van az üveg az éjjeliszekrényén. Persze tudja, van, akinek ezt nem bírná a gyomra. A repcemézet is jobban meg kellene becsülni meggyőződése alapján. Az ugyanis a többi mézfajtával ellentétben nem fokozza a gyomorsavtermelést. Akiknek refluxos problémáik vannak, azoknak is ajánlott a fogyasztása.

A koronavírusjárvány is növelte a méz népszerűségét, amelyből a hideg, náthás időszakban mindig többet eszünk. A méhész szerint azonban egészségi állapotunk miatt egész évben megédesíthetnénk vele ételeinket, ő cukor helyett mindenhez mézet használ. Süteményekbe, kávéba, teába is, emellett húsokhoz, pácokba is jó.

Hegedüs Árpád méhész huszonöt méhcsaládot tart kaptáraiban
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Hegedüs Árpád méhész huszonöt méhcsaládot tart kaptáraiban. Dudari kertje végéből öt kilométeres távolságba is elrepülnek virágport gyűjteni. Akácvirágzáskor azt is megfigyelte, hogy amikor elkezdődik a hordás, először Csetény irányába mennek, utána Bakonynána, majd Nagyesztergár felé. Pár nap különbség van ugyanis az egyes területek virágzása között.

– A méheknél nagy a rend. Nem csak szorgosak, szervezetten dolgoznak. Amint kikel egy újabb egyed, kitakarítja a sejteket, eteti a fiatalokat, hogy segítse a fiasítást. Aztán őrségbe kerül, majd betájoló repülést végezhet. Ezt látjuk rajzásnak, amikor több méh is elindul fedezni, feltérképezni a vidéket – mondta el a méhész a „bogarairól”, ahogy ő nevezi szeretett méhecskéit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában