A közösségépítést is elősegíti

2021.10.15. 11:30

Idén már bátrabban mertek kirándulásokat szervezni a diákoknak

A középiskolás osztályokat összekovácsoló kirándulásokat az intézmények jellemzően az érettségi szünetben bonyolítják le, viszont a végzősök ősszel ruccanak ki. Utánakérdeztünk pár helyütt, mik az idei tapasztalatok.

Juhász-Léhi István, Laskovics Márió, Tóth B. Zsuzsa

A pápai református gimnázium 12.bosztálya Tatára kirándult. A csoportkép a helyi református templomban készült

Forrás: református gimnázium

Ugyanaz az eljárás, mint normál esetben, a pandémiás időszak előtt. A múlt héten is kimozdultunk Pécsre egy 12-es osztállyal egy egynapos, úgynevezett tanulmányi kirándulásra – nyilatkozta a Naplónak Kobán László, a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum igazgatóhelyettese, aki mint kísérő tanár vigyázott a fiatalokra.

Az Ipariban egyébként az a szokás, hogy a 9-11-es osztályokig a tanulók az érettségi szünetben mennek „osztálykirándulni”, míg az őszi hónapokban a végzősök és a 13.-osok kirándulnak. Bíznak abban, hogy ez az állapot nem változik, és mehetnek az elkövetkezendő időszakban is. Másfajta kiruccanás nem kötelező, ám lehet jelentkezni az osztrák Klippitztörlben jövő januárban esedékes hagyományos iparis sítáborra is.

Ifj. Szathmáry Árpád, a Veszprémi Szakképzési Centrum Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikum igazgatója a Naplónak nyilatkozva elmondta, hogy intézményükben lezajlottak az osztálykirándulások.

– Kora ősszel szokott lenni a végzősök osztálykirándulása, míg a többi évfolyam az érettségi szünetben, hagyományosan tavasszal megy kirándulni. A végzősök ilyenkor leginkább egynapos kirándulásra mennek, azonban volt egy osztályunk, akik idén egy nappal tovább maradtak – tájékoztatta lapunkat az intézményvezető.

Megtudtuk tőle: a korábbi esztendőkhöz képest jelentős változás, hogy ezek a kirándulások mára a közösségépítést is szolgálják. Ugyanakkor érdekes tény, hogy a három tizenkettedikes osztály közül kettő nem utazott messze a megyeszékhelytől.

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti Szakgimnáziuma és Diákotthona végzős osztályai a tanév első vagy második hétvégéjén kirándulnak, s idén sikerült is elutazniuk. Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes felidézte, tavaly csak egy osztály kockáztatta meg az utazást, ők Enying-Kabókapusztára mentek. Ezúttal csupán egynapos kirándulásokat terveztek. Az egyik osztály Tatára, a másik a kislődi kalandparkba, a művészetisek pedig Győrbe látogattak. Illetve a katolikus hittancsoport három napra Budapestre utazott, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.

A pápai református gimnázium 12. b osztálya Tatára kirándult. A csoportkép a helyi református templomban készült Fotó: református gimnázium

– Az alsóbb évfolyamok mindig az érettségi hetében mennek kirándulni, reméljük, megvalósulhatnak majd az utazások. Egyébként tavasszal szokott diáknapunk lenni, de mivel az utóbbi két évben elmaradt, ezért szeptember 24-én megtartottuk a Malom-tónál sportprogramokkal, játékos vetélkedőkkel, ebéddel. Egyúttal túra is volt, hiszen oda ki kellett gyalogolni, majd hasonló módon visszajönni. Függőben van egy őszre tervezett Határtalan-programunk, de ez valószínűleg már nem valósulhat meg – mondta el Mayerné Pátkai Tünde.

A sümegi Kisfaludy Sándor Gimnázium diákjainak nagyjából a fele már volt osztálykiránduláson ebben a tanévben – tudtuk meg Szeidlné Lakos Éva igazgatótól. – Többnyire egynapos kirándulásokon vettek részt, de az egyik végzős osztály kétnaposra ment ezúttal, mivel az utóbbi időszakban két évet is ki kellett hagyniuk ilyen szempontból. Egyik osztályunk még idén ősszel tervezi az utazást, a többiek nem jelezték eddig, ők valószínűleg optimisták és tavasszal szeretnének kirándulni – mondta az igazgató.

Hozzátette, a diákok ezekben a hetekben próbálnak bepótolni minden más programot is, ami elmaradt tavasszal. Kenutúrán vettek részt, Kisfaludy-napokat szerveztek. Az öregdiákok is aktívak: nincs olyan hét, hogy ne lenne osztálytalálkozó az intézményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában