Így zenélt-táncolt Veszprém megye az elmúlt 80 évben

1975 óta minden évben október 1-jén ünnepeljük a zene világnapját. Ennek apropóján körülnéztünk a Fortepan adatbázisában, milyen, zenével kapcsolatos Veszprém megyei fotókat találunk. Íme az eredmény.

veol.hu

Forrás: Fortepan / Karabélyos Péter

A legkorábbi fotó, amire rábukkantunk, 1941-ből származik. Bizonyára valami jó kis dzsesszre táncolnak a párok a badacsonyi Kisfaludy-ház teraszán:

Fotó: Fortepan / Klenner Aladár

A következő kép Veszprémben készült 1954-ben, és ennél többet nem is tudunk róla. Fiatalemberek gitároznak egy kertben, a testtartásuk nagyon rockabillys:

Fotó: Fortepan / Karabélyos Péter

1962: két hölgy és egy úr tvisztel Veszprémben, egy Mikszáth Kálmán utcai ház teraszán. Hát nem bájosak?

Fotó: Fortepan / Nagy Gyula

Hogy a klasszikus zene se maradjon ki, Fischer Annie zongoraművésznő 1962-ben Balatonakarattyán:

Fotó: Fortepan / Kotnyek Antal

Jeles esemény 1975-ből, nagyzenekarral – a 150. balatonfüredi Anna-bál:

Fotó: Fortepan / Urbán TamásFortepan / Urbán Tamás

1977, Balatonfüred, Jókai Mór utca a Vitorlás térnél, balra a gomba és a bazársor, szemben a kikötő. Valaki éppen egy dobbal küszködik az esőben:

Fotó: Fortepan / Urbán Tamás

1982, Tihany. A Hungária együttes a Sport étteremben ünepelte meg, hogy Rock and roll party és Hotel Menthol című albumuk platinalemez lett:

Fotó: Fortepan / Gábor Viktor

1982, Balatonfüred. Újhullámos fesztivál a hajó- és darugyár szerelőcsarnokában augusztus 7-én. A Napló augusztus 4-ei száma így harangozta be a rendezvényt: „Újhullámos együttesek fesztiválját rendezi Balatonfüreden a KISZ Központi Bizottsága és a megyei KlSZ-bizottság. Az együttesek augusztus 7-én este adnak koncertet, másnap Ajkán a művelődési házban és a veszprémi Ifjúsági Parkban szórakoztatják az érdeklődőket”. A fotókon a fesztiválra alakult Árnyékszék zenekar adja elő műsorát, csíkos nadrágban Nagy Feró.

Fotó: Fortepan / Urbán Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában