hirdetés

2021.10.22. 15:11

Immunvédő szokások, hogy ősszel se legyen pozitív a Covid-tesztje

Az őszi évszakok beköszöntével immunrendszerünk nagyobb veszélynek van kitéve. Ilyenkor egyre gyakrabban üti fel a fejét a hideg időjárás okozta megfázás és a vírusos influenza, illetve az elmúlt időszak tapasztalatai alapján már a koronavírus is. Milyen immunvédő szokásokkal készülhet fel tudatosan az őszi és téli időszakra ? Ennek járunk most utána!

Beautiful happy woman with a smile holds an autumn yellow leaf near the face

Fotó: Ales

Gondoskodjon a megfelelő vitaminbevitelről!

A zsírban oldódó és vízben oldódó vitaminokra egyaránt szüksége van szervezetünknek, hogy ellássa az alapvető funkcióit. Az immunrendszer erősítése érdekében ajánlott kiemelten fontos figyelmet fordítani a C-vitamin, az E-vitamin és a B6-vitamin bevitelre is. Így a vírusok szempontjából kritikus őszi és téli hónapokat már sokkal erősebb szervezettel várhatja.

Hogyan mehet biztosra?

  • Megfelelő multivitamin készítmény szedésével. Habár étkezés útján is gondoskodhatunk a napi vitaminbevitelről, de ehhez rendkívül tudatos étrend összeállítása szükséges. Azonban a multivitaminokkal nem kell aggódni a vitamin- és ásványi anyag hiány miatt.
  • Táplálkozzon egészségesen!

    Immunrendszerünk védelme nagymértékben függ attól, hogy mi is kerül rendszeresen a tányérra. A mindennapokban érdemes a kevésbé szénhidrátdús és zsíros ételeket választani, hogy a szervezet ne kapjon túl nagy terhelést az étkezések során.

    Elcsépeltnek tűnhet, de a zöldségek és gyümölcsök beépítése az étrendbe már 1-2 hét után érezhető változásokat hozhat az emésztés és a mindennapi közérzet terén is.

    Milyen ételek fogyasztása segíti immunrendszere munkáját?

  • C-vitaminban gazdag ételek
  • Rostban bővelkedő ételek
  • Fehérjedús fogások
  • Mozogjon rendszeresen!

    Szinte minden nap hallani a rendszeres mozgás csupa jótékony hatásairól, amelyek között az immunrendszer védelmi vonalának erősítése is szerepel. Ugyanis a fizikai aktivitás javítja a szervezet szív- és érrendszerének működését, elősegíti az optimális testsúly elérését, továbbá az immunrendszer sejtjeinek is szabad mozgást biztosít.

    Az aktív mozgással, sportolással töltött idő értékét soha nem lehet alábecsülni, hiszen az egészséges, védelmi feladatait hatékonyan álló szervezet esetén a koronavírus teszt eredménye is kevesebb eséllyel lehet pozitív.

    Mennyi sportolás elegendő?

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint heti kétszer 1 óra. Azonban tanácsos ennél egy kicsit több időt fektetni a mozgásba, ezért heti 3-4 alkalommal is célszerű legalább egy hosszabb séta erejéig mozogni.
  • Kerülje a stresszes életmódot!

    A mindennapos, szinte véget nem érő munkahelyi pörgés vagy a megoldatlan magánéleti problémák bizony hamar kimeríthetik a szervezetet. Ilyenkor a stressz hatására pedig az immunrendszer védekezőképessége is jelentősen gyengülhet, ami egyenes utat biztosít a vírusoknak és fertőzéseknek a károkozáshoz.

    Mi segíthet csökkenteni a stresszt?

  • Jóga
  • Sport
  • Olvasás
  • Természetjárás
  • Bármi, ami kikapcsolódást jelent
  • Pihenjen eleget!

    Sajnos a társadalmunk jelentős része szenved alváshiányban. A rossz alvási szokások és a stressz egyaránt tönkretehetik a pihenőidőt, amikor a szervezetnek éppen energiát kellene gyűjtenie, hogy elláthassa a védelmi feladatait. Éppen ezért nemcsak az alvás mennyiségére, hanem a minőségére is legalább ugyanolyan fontos odafigyelni.

    Gyakran már a mindennap ugyanabban az időpontban történő fekvés és kelés vagy éppen egy új memóriahabos matrac is kipihent ébredéseket eredményezhet.

    Hány óra alvás nevezhető egészségesnek?

  • 7-9 óra. Átlagosan kb. ennyi időt érdemes alvással tölteni, hogy a hétköznapok energikusak, az immunrendszer védelmi bástyái pedig felkészültek legyenek.
  • Szorítsa háttérbe a káros szokásokat!

    A dohányzás vagy az alkoholfogyasztás, illetve a kiegyensúlyozatlan életmód mind-mind gyengítik az immunrendszert. Természetesen szó sincs arról, hogy mindenre nemet kellene mondani az életben, csupán érdemes mindenből a mértéket szem előtt tartani. A dohányzás és a többi hasonló, rendkívül káros szenvedélyek helyett pedig itt az ideje új, élvezetesebb és egészségesebb elfoglaltságokat keresni a mindennapokra.

    Foglaljon időpontot az oltásra!

    Végül a legfontosabb: a koronavírus elleni oltás jelenleg a leghatékonyabb választás, ha valaki el szeretné kerülni a vírussal járó súlyos, akár életveszélyes tüneteket. Az oltás után ugyanis a szervezet már felismeri a koronavírust, ezért fertőzés esetén sokkal nagyobb hatékonysággal fog fellépni ellene, mintha az immunrendszernek ellenanyagok hiányában kellene megküzdenie a makacs betegséggel szemben.

    Ahhoz, hogy a koronavírus teszt még a csípős őszi szelek beköszöntése után se legyen pozitív, minden nap érdemes tenni valamit az immunrendszer erősítése érdekében. Az oltás felvételével, helyes táplálkozással, heti néhány alkalomnyi sportolással, illetve a stressz csökkentésével és elegendő pihenéssel máris rengeteget tehet azért, hogy sem a koronavírus, sem egyéb fertőzések ne okozzanak jelentős gondot a jövőben.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában