Kedvet adnak a modellezéshez a tapolcai modellezők

A Tapolcai modellezők baráti köre és az RC klub közösségi oldalon verbuválódott, nyugat-magyarországi csoportja tagjai mutatkoztak be börzéjükön a kultúrházban és annak udvarán, ámulatba ejtve a modell autózás iránt érdeklődőket.

Tóth B. Zsuzsa

A modellautózás iránt érdeklődőket várták a modellezők a zalahalápi kultúrházban

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A program szervezői, Makkai Lajos és Miháczi András elmondták lapunknak, hogy a bemutatkozó célja népszerűsíteni a modellezést a fiatalok és akár szüleik körében is.

– A tapolcai hadi kulturális fesztiválon már bemutatkoztak többen is tagjaink közül, azonban itt a vidéki, többek között tatai, székesfehérvári tagok szintén megjelentek, több, mint negyvenen. Elektromos hajtású, vásárolt, gyári és saját készítésű modelljeinket mutatjuk be működés közben. Az érdeklődők láthatnak átalakított és jelentős értéket képviselő autókat is, köztük például egy benzinmotoros, 32 köbcentis, bajnokságban is előkelő helyeken szereplő darabot, vagy olyat, amelyik képes akár az óránkénti száz kilométeres sebesség elérésére. Örülünk, hogy sok az érdeklődő, reméljük, hogy többen tagjaink lesznek a csoportokban, de nem a tagság toborzása a lényeges, hanem a modellezés népszerűsítése.

A mai gyerekek sok időt töltenek a számítógép előtt, a modellezéssel viszont kimozdulnak, a szabadban töltik az időt. Készíthetnek autót, hajót, repülőt, mindegy, a lényeg, hogy fejlődjön a finom mechanikai készségük, kézügyességük, hiszen a modelleket ujjaikkal irányítják a távvezérlőn, vagy pulton. Az 1:16 arányú modelleknek a gyerekek maguk építhetnek akadálypályát akár a lakásban dobozokból, de a legjobb, ha terepen gyakorolnak a mászóautókkal, más néven triál autókkal, amelyek csupán 5-10 kilométert tesznek meg óránként. Ezek törékeny műanyagból készülnek, játék közben sérülhetnek, leéghetnek, cserélni kell emiatt az egyes elemeiket, akár a motorjukat is, a gyerekek így megismerkednek például az elektromossággal – mondták a szervezők. Hozzátették, hogy a modellekhez hozzá lehet jutni akár harminc ezer forintért, de ennél jóval nagyobb értéket ugyancsak képviselhetnek.

A modellautózás iránt érdeklődőket várták a modellezők a zalahalápi kultúrházban
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Nem ajánlják, hogy a szülők a multiknál vásárolják meg azokat, ugyanis akkor később gondok lehetnek az alkatrész beszerzéssel. Például egy Traxxas modell viszont már jól fejleszthető, jó anyagokból készül, itt pedig az anyag minősége fontos és azt a modellek esetében meg kell fizetni. A csoportokban kapnak segítséget a modellezés elindításához a kezdők, sőt, a tagok még túrázni is járnak például a közeli hegyekre, így autóznak akár a Csobánc tetején. A modellezők a tapolcai Dobó lakótelepen családi napokat tartanak, legközelebb pedig október 23-án, a sportpályán, a II. Tapolcai Nagy Jótékonysági Futamon lehet velük találkozni a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában