Fotók, röplapok és újságok

2021.10.23. 11:30

Kincsek és kuriózumok az 1956-os forradalom idejéből

Pintér Kornélról, a Magyar Vidék Országos ´56-os Szervezet elnökéről talán kevesen tudják, de a forradalommal kapcsolatos relikviákat, újságokat, röplapokat gyűjt.

Juhász-Léhi István

20211019 Lovas vitéz Pintér Kornél 56-os dokumentumokból álló gyűjteményével Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

A Naplónak megmutatott ebből egy összeállítást. – Ezek az 1956-os forradalom és szabadságharc időszakából való Veszprém Megyei Népújságok – mutatja Pintér Kornél a korabeli sajtót. – Amikor a régi rendszerben, 1982-ben meghalt a nagyapám, a halála után előjöttek olyan dolgok, amelyek diákként felkeltették az érdeklődésemet. Nagypapám, idős Pintér Géza a Somogy megyei Jákó község forradalmi bizottságának volt az elnöke.

– A dédnagypapa, vitéz Bereczk Vendel 1919-ben részt vett a Tanácsköztársaság leverésében, beállt a Nemzeti Hadseregbe, ezért 1940-ben megkapta vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzótól a Nemzetvédelmi Keresztet. De előjöttek a dédnagypapának az I. világháborús kitüntetései is. Ez jelentette az alapot, ahonnan elindultam – emlékezett Pintér Kornél.

Felmerül a kérdés: miként juthatott az ember a ’70-es, ’80-as években 1956. őszi újságokhoz, relikviákhoz?

– Veszprémben a rendőrkapitányság mellett volt a MÉH-telep – mereng el. – Gimnazista koromban, majd egészen addig, amíg ott volt, amikor hazafelé mentem, mindig körbenéztem, tehát a gyűjteményem bővítését ott kezdtem el. Jókai Mór levelét pápai barátjának éppúgy a hulladékokból túrtam ki, mint például Murgács Kálmán kottáitól Erdélyi József, Juhász Gyula, Móricz Zsigmond dedikált köteteivel bezárólag sok mindent. Az évtizedek alatt aztán árverésekre jártam, aukciós házakkal vagyok kapcsolatban. Egy aukciós házon keresztül jutottam hozzá Németh László író hagyatékának egy darabjához, a családi fényképekhez, melyek nem ismertek a nagy nyilvánosság előtt.

– Ez egy jó állapotban lévő Kis Újság – ami a Független Kisgazda, Földmunkás és Polgári Párt politikai napilapja volt –, annak is az 1956. november 1-jei száma – adja kezembe a lapot. – Ez pedig az Igazság című lap.

Pintér Kornélnak mára több száz darabos, a forradalmi időszakból való újsággyűjteménye van. – Hiába lehet ezzel összefüggésben sok mindent megnézni a múzeumokban, jómagam könnyű helyzetben vagyok, hiszen kezembe vehetem a történelem egy-egy szeletét. Így élő, eleven számomra – mereng el.

Pintér Kornél az Igazság és a Kurier 1956. októberi számaival
Fotó: Penovác Károly/Napló

Előkerülnek korabeli német és francia nyelvű lapok, alkalmi, speciális kiadványok is, melyek szintén a 65 esztendővel ezelőtti magyarországi történésekről számolnak be.

– Ez a Kurier 1956. október 28-ai lapszáma – mondja. – De egy későbbi francia újság képes anyagában benne van az is, amikor a Szabadság téri emlékműről leverik a vörös csillagot, vagy éppen Mindszenty bíboros kiszabadítása.

Érdekes, de ritkán idézett emlékek a kis fekete-fehér lapok, az akkori gyászjelentések, értékes papírrégiség Sólyom László altábornagy (posztumusz vezérezredes) 1956. október 13-i gyászlevele. Mint ismeretes, őt a Rákosi-rendszerben koncepciós perbe fogták, és 1950. augusztus 19-én kivégezték.

Percekkel később egészen különleges érzés a Pintér Kornél tulajdonában lévő nemzetőri karszalagot kézbe venni.

– Ennek az a különlegessége, hogy 1945-ben, amikor szétesett minden, gyenge lábakon állt a rendvédelem, akkor is volt több helyen önkéntes Nemzetőrség – meséli. – Ennek a karszalagnak a történeténél megoszlottak a vélemények annak tekintetében, hogy ezt bizony 1945 tájékán készítették, és 1956-ban is használták. Akinek hagyatékából megvásároltam, ő igazoltan nemzetőr volt 1956-ban vidéken, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Akkora kuriózum ez a nemzeti színű karszalag, hogy 2016-ban az Országgyűlési Múzeum kérte is Pintér Kornélt, hogy adja kölcsön nekik egy kiállításra.

1956-os gyűjteményének újabb érdekes szelete, a röplapok kerülnek terítékre.

– Ezek voltak az utca hírmondói – veszi kezébe a röplapokat. – Több megyéből, közel 120 szóró- és röplapgyűjteményt sikerült összeszednem. Ezeknek a különlegességét az adta, hogy a forradalmi napokban nem tulajdonítottak ezeknek általában nagy jelentőséget.

Megnézzük őket. Az egyiken ez áll: „Tudod mit jelent MSZMP? Magyarság Szemetjei Magyarság Piszkai. Így lépj be.”

– Ez nyilván nem a forradalom napjaiban íródott, mégis különleges – teszi hozzá Pintér Kornél. – Ezen látszanak a viszontagságok, a földön lehetett, rajta lábnyommal, valószínűleg el is ázott. Ez nyomtatva van, de van stencilezett és kézzel írott is, mind-mind kedves számomra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában