kelendőek a száraz virággal díszítettek

2021.10.27. 14:00

Koszorúk: minden szinten szinte minden a veszprémi piacon

Szebbnél szebb koszorúkat árult a piacon Galácz Józsefné. Máriáék Nagykanizsa mellől, Eszteregnyéről érkeztek Veszprémbe.

Juhász-Léhi István

Fotó: Pesthy Márton/Napló

- Nézze csak – mutatja –, ezeket a gyönyörű fenyőket azért kellett kivágni, mert elhunyt a férjem, és eladom a fenyvest – tudjuk meg tőle. – Talán nem túlzás, de ezért tényleg nálam vannak most a legszebb koszorúk, amelyeket természetesen mi készítünk.

Galácz Józsefné koszorúárus Nagykanizsa mellől, Eszteregnyéről érkezett Veszprémbe Fotó: Pesthy Márton/Napló

Úgy, hogy tujából megkötik az alapot – meséli Mária -, beledolgozzák a friss fenyőágakat, a mű- vagy élő virágot. Ez utóbbi leginkább az ünnep előtt kerül bele, van, hogy a vevők hozzák neki.

Kiderül az is, hogy Mária anyukája volt virágkötő, és amikor ő meghalt, akkor Mária elvégzett egy tanfolyamot, hogy tovább tudja vinni az üzletet.

Hogy mit visznek idén az emberek? Galácz Józsefné szerint a száraz virággal díszített koszorúk nagyon kelendőek, ugyanakkor sok fogy ezekben a napokban a kolumbáriumra való olcsó, kicsi koszorúkból is. Az árak ezertől nyolcezer forintig tendálnak.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

- Nem titok, ötezer forintot költöttünk koszorúkra – ezt már Kerekes József mondja, aki nejével látogatott ki a megyeszékhely piacára. – Nálunk szokás, hogy ha tudnak, akkor a gyerekek hazajönnek, és együtt emlékezünk a sírkertekben itt, Veszprémben. Tavaly csak mi sétáltunk ki a nejemmel, most várjuk őket. A mécseseket már megvettük, remélem, nem fogja az eső megnehezíteni a dolgunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában