Őszi tökmustra: mit ehetünk meg és mi való csak dísznek?

Az ősz egyik szimbóluma a tök, sok háztartásába szereznek be ilyenkor belőle. De melyik ehető és melyiket tartsuk inkább díszként? Ennek jártunk most utána.

Kanadai sütőtök

Ahogyan a neve is mutatja, a sütőtököt bátran elfogyaszthatjuk némi előkészítés után. Nem kell túlbonyolítani a dolgot, elég szeletekre vágni, kimagozni és 200 fokon egy óráig sütni. Fogyaszthatjuk magában is, de készíthetünk belőle levest vagy különböző kevert süteményeket is.

A megyeszékhelyen 300-500 forint körül mozog a kiló ára.

Hokkaido-tök

Az utóbbi években több magyar üzletlánc polcain is megjelent a Hokkaido-tök. Íze intenzívebb az általunk megszokott tökfajtáknál, de a sütőtökhöz hasonlóan édeskés. Amerikában és Japánban sokféle elkészítési módja ismert – sütni, főzni és pürésíteni is lehet – nálunk inkább a töltött változatával találkozhatunk az éttermek étlapjain.

Fotó: pixabay.com

Veszprémben 500 Ft/kilogramm áron juthatunk hozzá.

Halloween tök

Közép-Európában a halloween egyre népszerűbbé válásával kezdett elterjedni október végén a tökfaragás. Felmerülhet a kérdés, hogy ez a fajta csak díszítésre alkalmas vagy meg is ehetjük? A NÉBIH idén is figyelmeztette a fogyasztókat, hogy a faragásra szánt tökök emberi fogyasztásra alkalmatlanok, mert toxikus vegyületeket tartalmaznak. Ezek rendkívül keserűek, hőrezisztensek, fogyasztásuk már kis mennyiségben is komoly, kellemetlen tüneteket okoz (gyomorgörcs, hányás, hasmenés, kiszáradás). Kizárólag díszítésre használjuk.

Fotó: pixabay.com

A megyeszékhelyen 250-300 forintos kiló árért juthatunk hozzá.

Dísztök

A nagyméretű Hallowen tök mellett a piacokon és az áruházak polcain kisebb dísztököket is találhatunk. Ezek ugyanazokat a méreganyagokat tartalmazzák, mint a nagyobb fajta, így fogyasztásuk mindenképpen kerülendő, csak díszítésre használjuk őket.

Fotó: pixabay.com

Veszprémben 280-500 forintért vásárolhatjuk meg darabját.

Nagydobosi sütőtök

A legtöbb magyar háztartásban ez a szürkés színű tök lehet ismerős. Igazi, régi magyar fajta, az ország több részén is elterjed, könnyű termeszthetősége miatt sokáig a szegények eledelének tartották. Főként sütve készítik el, jótékony hatásait egyre szélesebb körben ismerik el.

Fotó: wikipedia.hu

A megyeszékhelyen 500 forintért juthatunk hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában