Pármában mondhatni kultusza van az illatos ibolyának

A szerénységet, alázatosságot szimbolizáló ibolya az észak-olaszországi Párma jelképe. Az illatos, kékeslila virágból készített esszenciát itt kísérletezték ki az Annunciáta-rend szerzetesei Mária Lujza kérésére. A belőle készülő parfüm, kozmetikumok, édességek azóta világhí­rűek lettek, és ma már nem csak a hercegnő juthat hozzájuk.

Rimányi Zita

Pármában mondhatni kultusza van az illatos ibolyának

Fotó: Rimányi Zita/Napló

A Pármába látogató turisták általában nem térnek haza ibolyás ajándéktárgy nélkül. Ez a virág Napóleon második feleségének, Habsburg Mária Lujza pármai hercegnőnek a kedvence volt, saját maga ültette, gondozta a kis növényeket. Ma is nagy tisztelettel gondolnak rá a helybeliek, emlékét nemcsak egy neki dedikált múzeum őrzi, hanem – többek között – a világhírű operaház, a Teatro Regio (Királyi Színház), amelyet ő építtetett.

Pármában mondhatni kultusza van az illatos ibolyának
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Mária Lujza nemcsak magát a violettát, hanem a lila színt is szerette. Némelyik levelében aláírás helyett például egy ibolyát rajzolt, udvarának inasai, szolgálói lila ruhát viseltek, s a hercegnő általában ilyen színű köpenyt hordott. Kérésére kísérletezték ki a pármai ibolyának nevezett esszencia titkos receptjét a pármai Annunciáta-rend szerzetesei. Hosszas, türelmes próbálkozások után sikerült előállítaniuk azt az illatformulát, amely teljes egészében megegyezik a virágéval. Először kizárólag Mária Lujza használhatta. Ma már készítenek belőle testápolót, szappant, fürdőzselét, púdert is, átitatnak vele legyezőket.

Nem csak a szépségipar alapanyaga ez a kora tavasszal virágzó kedves növény, a természetgyógyászatban is széles körben alkalmazzák. A levelét izzasztásra, vértisztításra használják. Enyhíti a köhögést, az asztmát, a szájüregi gyulladásokat. Gyökeréből enyhe víz- és hashajtó hatású szirupot készítenek.

Kandírozott virágai felhasználásával csokoládé, illetve többféle cukorka is készül Fotó: Rimányi Zita/Napló

Pármában kultusza van az illatos ibolyának: a cukrászok is kedvelik, kandírozott virágait torták díszítésére használják, és csokoládé, többféle cukorka is készül belőle. A kandírozott violetta egyszerűen elkészíthető: először száraz, levegős helyen meg kell szárítani a virágokat. Ezután kevés vízben fel kell oldani a cukrot, és addig főzni, forralni, amíg a víz elpárolog belőle. Ebbe a szirupba kell azután belemártani óvatosan, kis csipesszel a szirmokat, majd a sütőben megszárítani azokat. Lekvárt is lehet főzni a virágokból: fél pohár vízben fel kell olvasztani nyolcszáz gramm cukrot. Ezután hozzáadni százötven gramm szárított illatos ibolyát, hatszáz gramm reszelt almát, és mindezt harminc percig forralni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában