2021.10.24. 13:00
Pármában mondhatni kultusza van az illatos ibolyának
A szerénységet, alázatosságot szimbolizáló ibolya az észak-olaszországi Párma jelképe. Az illatos, kékeslila virágból készített esszenciát itt kísérletezték ki az Annunciáta-rend szerzetesei Mária Lujza kérésére. A belőle készülő parfüm, kozmetikumok, édességek azóta világhírűek lettek, és ma már nem csak a hercegnő juthat hozzájuk.
Pármában mondhatni kultusza van az illatos ibolyának
Fotó: Rimányi Zita/Napló
A Pármába látogató turisták általában nem térnek haza ibolyás ajándéktárgy nélkül. Ez a virág Napóleon második feleségének, Habsburg Mária Lujza pármai hercegnőnek a kedvence volt, saját maga ültette, gondozta a kis növényeket. Ma is nagy tisztelettel gondolnak rá a helybeliek, emlékét nemcsak egy neki dedikált múzeum őrzi, hanem – többek között – a világhírű operaház, a Teatro Regio (Királyi Színház), amelyet ő építtetett.
Mária Lujza nemcsak magát a violettát, hanem a lila színt is szerette. Némelyik levelében aláírás helyett például egy ibolyát rajzolt, udvarának inasai, szolgálói lila ruhát viseltek, s a hercegnő általában ilyen színű köpenyt hordott. Kérésére kísérletezték ki a pármai ibolyának nevezett esszencia titkos receptjét a pármai Annunciáta-rend szerzetesei. Hosszas, türelmes próbálkozások után sikerült előállítaniuk azt az illatformulát, amely teljes egészében megegyezik a virágéval. Először kizárólag Mária Lujza használhatta. Ma már készítenek belőle testápolót, szappant, fürdőzselét, púdert is, átitatnak vele legyezőket.
Nem csak a szépségipar alapanyaga ez a kora tavasszal virágzó kedves növény, a természetgyógyászatban is széles körben alkalmazzák. A levelét izzasztásra, vértisztításra használják. Enyhíti a köhögést, az asztmát, a szájüregi gyulladásokat. Gyökeréből enyhe víz- és hashajtó hatású szirupot készítenek.
Pármában kultusza van az illatos ibolyának: a cukrászok is kedvelik, kandírozott virágait torták díszítésére használják, és csokoládé, többféle cukorka is készül belőle. A kandírozott violetta egyszerűen elkészíthető: először száraz, levegős helyen meg kell szárítani a virágokat. Ezután kevés vízben fel kell oldani a cukrot, és addig főzni, forralni, amíg a víz elpárolog belőle. Ebbe a szirupba kell azután belemártani óvatosan, kis csipesszel a szirmokat, majd a sütőben megszárítani azokat. Lekvárt is lehet főzni a virágokból: fél pohár vízben fel kell olvasztani nyolcszáz gramm cukrot. Ezután hozzáadni százötven gramm szárított illatos ibolyát, hatszáz gramm reszelt almát, és mindezt harminc percig forralni.
Friss hírek Veszprém Megyéből
- Augusztusban is jönnek a retró vonatok a Balaton partjára
- Balatonfüreden indult útjára az idei nyár első Kék Karavánja
- Emléktáblát avattak Balatonalmádiban a yacht klub és a földkerülő hajós tiszteletére
- Határvadászokat toboroznak a Művészetek Völgye Fesztiválon
- Improvizáció dallal, verssel, színházzal - Összehozza az embereket a közös játék öröme a Völgyben