Polgár Judit mondta el tapasztalatait a tehetséggondozásról Várpalotán

Mandulaszüret címmel beszélgetés- és előadássorozatot indított Várpalotán a Manduláskert Fejlesztő és Tehetséggondozó Alapítvány. Az első találkozón Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója beszélgetett Szabó Krisztián nemzetközi sakknagymesterrel a gyermekek tehetséggondozását körbejárva.

Szabó Péter Dániel

Polgár Judit a várpalotai inkubátorházban tartott pódiumbeszélgetésen

Fotó: Szabó Péter Dániel

Az eltérő fejlődésmenetű, illetve a kiemelkedően tehetséges gyermekek számára nyújt segítséget és támogatást a 2019 tavaszán létrejött Manduláskert Alapítvány. Sportoljon-e a gyermekem? Járjon-e szakkörre, és ha igen, milyenre? Szellemi sport vagy fizikai, esetleg mindkettő? A sakkot a fókuszba helyezve ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresték a válaszokat a pályázati forrásból megvalósított Mandulaszüret első találkozóján. Szabó Renáta, az alapítvány kuratóriumi tagja elmondta: a gyermekeknek már akár ötéves kortól is javasolja a sakkot. – Természetesen nem versenyzésről, hanem egy játékos sakkoktatásról beszélünk, ami fejleszti a kisgyermekek logikai és stratégiai gondolkodását és memóriáját – jegyezte meg Szabó Renáta.

A témához kapcsolódva Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója mondta el tapasztalatait a várpalotai inkubátorházban, beszélgetőpartnere pedig Szabó Krisztián nemzetközi sakknagymester volt. Polgár Judit véleménye szerint ahhoz, hogy egy gyermek sikereket érjen el a sakk vagy más sportág területén, nagyon fontos a szorgalom, a motiváció, a célok pontos és jó pozicionálása, de mindenekelőtt a szülői háttér és biztatás.

Polgár Judit a várpalotai inkubátorházban tartott pódiumbeszélgetésen Fotó: Szabó Péter Dániel

Játékos forma, sikerélmény, tudás, tapasztalat, könnyebb beilleszkedés az iskolába – csak néhány a sakk képességfejlesztő hatásai közül. Ezekről is szó esett a rendezvény során. Polgár Judit szerint nagyon fontos, hogy a gyerekek, fiúk és lányok egyenlő esélyekkel induljanak az élet bármely területén.

– Én magam is úgy nevelkedtem, hogy mindig azt mondták a szüleim: lány létedre ugyanolyan eredményeket tudsz elérni, mert ugyanolyan lehetőségeket biztosítunk neked, mintha fiú lennél. Sokszor azonban azt látom, tényleg apróságokon múlik, hogy a lányok is elérjék azokat a dolgokat, mint a fiúk – mondta el Polgár Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában