Szemléletformálás a hulladékgyűjtésben

A Tiszta Balaton, tiszta művészet elnevezésű programsorozat iskolás gyerekeknek szóló edukációs bemutató óráját pénteken délelőtt tartották a Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskolában.

Szijártó János

Puskás-Dallos Péter énekes a gyerekek nagy örömére tanácsokat adott a hulladékkezelés, -gyűjtés kapcsán a tapolcai kisdiákoknak

Fotó: Szijártó János/Napló

A rendezvényt a HybridCycle Kft. és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezte.

Amint azt Erdélyi Szabolcs, a szervező cég tulajdonosa köszöntőjében elmondta, hazánkban is jelentősen megnövekedett a csomagolóanyagokhoz köthető hulladéktermelés, amelynek túlnyomó többségét nem hasznosítják újra. Pedig a hulladék az önmagában nem rossz, csak megfelelően kell kezelni. Emiatt hirdette meg a HybridCycle idén nyáron programjait, amelynek kiemelt célja, hogy a gyerekek már az iskolában elsajátíthassák a hulladék újrafelhasználásának fontosságát, s mindezt játékos formában – hangsúlyozta.

Ennek szellemében a tanév kezdetén négy veszprémi és egy tapolcai általános iskolában indult PET-palack- és kupakgyűjtő akció. A gyűjtés az intézmények közösségi tereiben elhelyezett informatív gyűjtőpontokon zajlik úgy, hogy a gyerekek egy méretes installációra helyezik a különböző színű kupakokat, amelyen aztán egy, a Balatonhoz köthető kép rajzolódik ki. Azt is megtudtuk, hogy a gyűjtőpontok átadásakor a diákok work­shopokon újrahasznosított alapanyagok felhasználásával apró használati tárgyakat is készítettek környezeti nevelők, animátorok segítségével.

Puskás-Dallos Péter énekes a gyerekek nagy örömére tanácsokat adott a hulladékkezelés, -gyűjtés kapcsán a tapolcai kisdiákoknak Fotó: Szijártó János/Napló

Navracsics Tibor, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program megvalósításáért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott, örömteli a Veszprém–Tapolca együttműködés, hiszen az EKF kapcsán eleve nagy hangsúlyt helyeztek a régiós összefogásra és ennek részeként számos balatoni és bakonyi településsel dolgoznak együtt. A Tiszta Balaton, tiszta művészet tapolcai programjáról azt mondta, hogy a felnövekvő nemzedék szemléletformálása elengedhetetlen a fenntarthatóság, a környezetbarát élet megteremtése érdekében.

Dobó Zoltán tapolcai polgármester a hulladékgazdálkodás fontosságát emelte ki, ami helyben már amiatt is külön figyelmet igényel, hogy a város a nemzeti park területén helyezkedik el és alatta található a természeti különlegesség, a Tavasbarlang. Puskás-Dallos Péter énekes, műsorvezető, elkötelezett környezetvédő a gyerekeket mint ideális befogadó közeget említette, hiszen ők sokkal könnyebben és gyorsabban elsajátítják a tisztább, élhetőbb környezet megvalósításához szükséges tudást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában