Születésének 230. évfordulóján gróf Széchenyi Istvánra emlékeztek Zircen

„Az eszméket lehet hirdetni szóval és írással, de reformátorrá csak cselekedéssel válhat az ember” – idézett beszédében Egervölgyi Dezső, a Zirci Országzászló Alapítvány kulturális felelőse egy Széchenyiről 1890-ben megjelent munkát, majd méltatta a gróf tevékenységét: kaszinót, lóversenyt szervezett, miközben országgyűlési képviselő volt, megírta a Lovakrul és a Hitel című könyvét.

Kelemen Gábor

Egervölgyi Dezső szalagot köt gróf Széchenyi István emlékfájára, melyet harminc éve, 1991-ben ültettek

Fotó: Kelemen Gábor

Akadémiát alapított, és egyévi jövedelmét ajánlotta fel a nemes célra. Szervezte a hajózást, a hajógyár alapításának részese, az Al-Duna és a Tisza szabályozásának fő szervezője, a Lánchíd építése is a nevéhez kötődik, könyveket írt, alkotott, cselekedett.

Munkásságát Szent István-i léptékűnek nevezte az ünnepség szónoka, és hozzátette, a keresztény államalapítás és a nemzet korának megfelelő szintre emelése jelenti a hasonlóságot. Mint azt elmondta, egy népcsoport nemzetté válásának alapjait rakta le a Hitelben, melyben minden fejezet egy-egy fogalmat hordoz magában, mint a család, a nyelv, a hitvilág és a föld, amit védeni kell. Hangsúlyozta, hogy gróf Széchenyi István az évszázadok alatt szétzilált nemzetet teremtette újjá, kinyitotta előtte a lehetőségek kapuját.

Egervölgyi Dezső szalagot köt gróf Széchenyi István emlékfájára, melyet harminc éve, 1991-ben ültettek Fotó: Kelemen Gábor

Az ünnepi beszédet követően Marton Bernát ciszterci atya mondott áldást, majd az emlékező szervezetek – Zirc önkormányzata, a Zirci Országzászló Alapítvány és az Országos Széchenyi Kör Zirci Csoportja – elhelyezték koszorúikat az emlékhelynél. Ez-után emlékséta vezetett a Szent István térre, onnan pedig az arborétumba, ahol Bittmann Károly, a Zirci Országzászló Alapítvány titkára idézte fel a történelmünk nagyjaira emlékező, faültetéssel egybekötött ünnepségeket, a résztvevők pedig nemzeti színű szalagot kötöttek az egyre terebélyesedő fákra. Békefi Remig apát emlékművénél egy közös imádság is elhangzott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában