látványosság

2021.10.25. 14:00

Víz alatti világ Veszprémben – Látogatható a Halagút a Sintér-árokban

Százhúsz évvel ezelőtt Veszprémben, a jeruzsálemhegyi kőfejtőben találta meg Laczkó Dezső geológus, piarista paptanár a város egyik világhírű nevezetességét, a felső triász korabeli kavicsfogú álteknős maradványait. Az évfordulón különleges látnivalóval lepte meg a helyieket és a látogatókat a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület.

Őrsi Ágnes

Fotó: Balogh Akos

Egy éve dolgozik a mára „Halagút” néven emlegetett projekten a civil szervezet és számtalan segítőjük a városgazdálkodástól a városrész képviselőjéig, a Jeruzsálemhegyi Baráti Körtől az önkéntesekig, a környéken lakókig, hogy a Sintér-árokban egy széleskörű érdeklődésre számot tartó kultúrtörténeti látnivaló jöhessen létre.

Maga a Sintér-árok a Séd partjáról, a vízmű múzeumtól indulva egy tektonikai árokban vezet a Viadukt legkisebb íve alatt az Endrődi lakótelepre. A Viadukt építésének idején még fontos szekérút volt a belvárosba, később gyalogúttá szűkült, majd alig járható ösvénnyé, ami az 1965-90 közötti lezárás óta különösen elhagyatottá vált. Ma helyi védettségű természetvédelmi terület, kitisztítva, a körülményes részen lépcsővel, korláttal, a kiváló akusztikájú, kivilágított kisalagútban – „Halagút”- pedig a több millió évvel ezelőtt itt hullámzott „Tethys”- tenger lakóinak bemutatásával. (A Tethys üledékéből, a kőbányában került elő a különleges lelet.)

A „Tethys – Veszprém” EKF által is támogatott projekt avatóján derült ki, hogy a felnőttek is mennyire szeretik a mesét – nagy sikert aratott a Kabóca Bábszínház művészeinek az akkori élővilágot megelevenítő produkciója. Nem csak egyedülálló látványosság a szép erdei út vége, az akvárium, hanem mint Bontó László helytörténeti kutató, projektfelelős is megjegyezte, itt az ideje, hogy a víz felett élők ne veszélyeztessék a víz alatti világot. A Zsoldos Márton festette hatalmas kép alatt – mellett muszáj ezen elgondolkodni.

A Halagúthoz közel, a belváros felé, folytatódott a projektavató; a két szemben lévő helyijáratú autóbusz megálló egyike a Tethys világát mutatja be, a másik pedig a közeli, jeruzsálemhegyi kőbányát. Ahogy a honismereti egyesület elnöke, Márkusné Vörös Hajnalka kiemelte, ezzel az volt a céljuk, hogy a városrészeket ösztönözzék hasonló „helytörténetesítésre”. A buszmegállókat kiválóan lehetne figyelemfelhívásra használni; hogy mi minden látható néhány tíz, vagy százméteres körzetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában