A legjobbak között

2021.11.30. 10:04

2021-es élhetőségi rangsor: a Veszprémi járás is bekerült a top 10-be

A nyugati országrész és a főváros kedvezőbb helyzetét mutatja a Takarék Index 2021-es élhetőségi rangsora; az összkép Budapesten a legkedvezőbb, ugyanakkor a bűnözésben vagy a megfizethetőségnél a főváros rosszul szerepel - derült ki a Takarék Index elemzőinek vizsgálatából, amelynek összefoglalóját hétfőn juttatták el az MTI-nek.

Forrás: Penovác Károly/Napló

Forras: Penovác Károly/Napló

A közlemény szerint az elemzők azt vizsgálták, hogy az ország egyes járásai milyen feltételeket biztosítanak az ott lakóknak. Az oktatási, az egészségügyi és kulturális szempontokat, a munkaerőpiaci lehetőségeket, a bűnözési statisztikát, a vásárlási lehetőségeket és a lakóingatlanok megfizethetőségét vették figyelembe.

A legmagasabb pontszámot Budapest kapta a részmutatók alapján összeállított élhetőségi rangsorban. A főváros számos jellemző esetében az élen áll, így az oktatási, az egészségügyi és a kulturális jellemzők, valamint a vásárlási lehetőségek alapján. Bár megfizethetőségben és a bűnözési mutatóban a járások sorában a mezőny vége felé helyezkedik el, a többi jellemző ellensúlyozza ezeket a hátrányokat.

Az első tízben található még a Pilisvörösvári, a Móri, a Debreceni, a Tatai, a Bólyi, a Budakeszi és a Veszprémi járás. 

Köztük a nagyobb városok környékén alacsonyabbak a megfizethetőségi pontok, míg a kisebb településeknek otthont adó Móri, de még inkább a Bólyi járás sokkal megfizethetőbb. A munkaerőpiaci feltételek esetében azonban ez utóbbiak csak a középmezőnyhöz tartoznak.

 

OKTATÁS

A legmagasabb oktatási mutatóval Budapest rendelkezik, amelyet a Győri, a Veszprémi, a Szombathelyi és a Bólyi járás követ az óvodáskorúakra jutó óvodai férőhelyek száma, a 8. osztályosok szövegértési és matematika kompetenciaeredményei, valamint az egységnyi területre jutó középiskolai osztályok száma alapján. 

 

EGÉSZSÉGÜGY

Az egészségügyi részmutatónál a háziorvosok, a házi gyerekorvosok, a kórházi ágyak és a gyógyszertárak számát vizsgálták a lakosság arányában. Az élen Budapest végzett, utána a Gyulai, a Pécsi, a Debreceni és a Veszprémi járás következik.

 

KULTÚRA

A kultúra terén Budapest előnye elvitathatatlan, a második helyezett Debrecen is csak a fővárosi pontok töredékét kapta a könyvtárak, a mozik, a múzeumi kiállítások és kulturális rendezvények számát tekintve. 

 

KÖZBIZTONSÁG

A bűnözési helyzet a nagyobb városokban volt kedvezőtlenebb a kiemelt bűncselekményeket vizsgálva. A legbiztonságosabb a Móri járás, amit a Szarvasi, a Pilisvörösvári, a Gyomaendrődi és a Kapuvári követ. Budapest ebben az összesítésben az utolsó előtti. Az átlagnál magasabb az egy főre jutó bűnözési ráta a Balaton déli partjának környékén, valamint Észak-Magyarország több járásában.

 

VÁSÁRLÁS

Vásárlási szempontból a legjobb helyzetben a Budapesten élők vannak, akik nagyon sok bolt közül válogathatnak. A fővároshoz képest a többi terület jelentős lemaradást mutat, a második helyezett Dunakeszi járás is csak kevesebb mint 20 pontot kapott a főváros 100 pontjával szemben. 

 

MUNKAERŐPIAC

A munkaerőpiaci lehetőségeknél a járásokat jellemző egy főre jutó nettó jövedelmeket és az álláskeresők arányát vizsgálták az elemzők. Az első helyezett a Budakeszi járás, amit Dunakeszi és környéke, Budapest, majd Érd és környéke, valamint a Pilisvörösvári járás követ. Az első tízben főleg a főváros és az annak környékén található területek végeztek, kivételt csak Győr, valamint Csorna és környéke jelent. 

 

MEGFIZETHETŐSÉG

A megfizethetőségnél azt vizsgálták, hogy az ott élők éves jövedelmükből hány négyzetméternyi lakást tudnak megvenni az adott járásban. A legmegfizethetőbbnek a Jánoshalmai, a Sellyei, a Bácsalmási, a Putnoki és a Pétervásárai járás bizonyult. A jobb munkaerőpiaci feltételeket biztosító járásokba sokan szeretnének költözni, ami a lakásárak emelkedésének irányába hat, rontva ezzel az otthonok hozzáférhetőségét, a magas bérek ellenére is. Országosan elmondható, hogy könnyebb lakáshoz jutni a keleti és déli tájakon, mint a főváros környékén, illetve Nyugat-Magyarországon - közölte a Takarék Index.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában