Kódolva volt erre a pályára

2021.11.28. 06:51

A profi biliárdos gyerekkori álma

Szolnoki Olivér nagyon fiatalon, alig húszévesen hozott meg egy olyan döntést, amely igen komoly érettségre, céltudatosságra és elszántságra utal. Történetét hallgatva gondolhatnánk azt is, hogy a nagy sötét semmibe ugrott egy bátor fejest, de ez nem igaz, ő már kisgyerek korától kezdve kódolva volt erre a pályára, s amikor eljött az idő, meglépte, amit meg kellett. Ma ő hazánk egyetlen profi biliárdosa.

Horváth Gábor

Szolnoki Olivér idén fantasztikus meneteléssel világbajnoki bronzérmet szerzett, a magyar biliárdsport történetében ez volt a második vb-medál, az első 14 évvel ezelőtt született

Forrás: Matchroom Pool

E sorok írója tizenvalahány évvel ezelőtt ott ült a veszprémi családi ház nappalijában, ahol egy kissrác arról mesélt, hogy mennyire szereti a biliárdközvetítéseket nézni a tévében (jobban, mint a meséket), és elhatározta, hogy nagy játékos lesz, a világ legjobbjai ellen szerepel majd. Bár a fiú nagyon elszántnak tűnt, azért az ilyen kijelentéseket illik fenntartásokkal kezelni, hiszen 11-12 évesen még kevés gyerek tervezi céltudatosan a jövőjét. Lehet, hogy a következő születésnapjára kap egy klassz biciklit, és onnantól kezdve nem hajlandó leszállni róla, vagy egyik haverja elhívja focizni, és a biliárdkészlet bekerül a sarokba, majd később a padlásra porosodni. 

 

Nos, nem így történt. 

 

Néhány nappal ezelőtt egy veszprémi belvárosi lakás biliárdszobájában ültem, ahol Szolnoki Olivér immáron 24 évesen ugyanolyan lelkesedéssel mesélt sportágáról, mint egykor. A különbség az volt, hogy most már egy profi biliárdossal beszélhettem, egy olyan sportemberrel, aki bejárta Európát és az Egyesült Államokat, olyan eredményeket elérve, amelyeket kisfiúként megálmodott. 

 

- Amióta elkezdtem, egy pillanatra sem múlt el a lelkesedésem. Sokat játszottam, gyakoroltam, először helyi szinten, majd lett profi oktatóm, jártam Székesfehérvárra, Budapestre. Szüleim mindenben támogattak, apa vitt versenyekre kocsival, később anyával jártam a helyszíneket, vele busszal utaztunk sokat. 

 

Azért nem volt mindig teljes egyetértés a családban, Olivér a gimnázium után nem szándékozott egyetemre menni, mondván, az csak elveszi az értékes idejét a biliárdtól. Ő pedig abban szeretne fejlődni, hiszen abban képzeli el a jövőjét. Ez nem mindenkinek tetszett, a nagyszülők szerették volna, ha a jó eszű fiú felsőfokú képesítést is szerez. Egyben féltették a sportolói pályától, de a fiatal "poolos" nyelt egyet, és kitartott a cikk elején említett elhatározás mellett, ami élete addigi legnagyobb döntése volt. 

 

Sznúker és pool biliárd

A biliárdozás egy összefoglaló elnevezés, többféle játékot takar. Ezek közül leginkább a sznúkert és a poolt ismerjük. Előbbi az elmúlt években hazánkban is rendkívül népszerű lett, többek között a televíziós közvetítéseknek köszönhetően. A poolra legtöbbször „kocsmasportként” gondolunk, hiszen szórakozóhelyeken, bárokban, különböző játéktermekben terjedt el a használata. A poolon belül többféle játéknem létezik, s mind lehet versenyprogram. A szakág szeretné azt az utat bejárni, mint a sznúker, amelybe sok pénz áramlott/áramlik, és a legjobbak ma már igazi világsztárok.

 

Érettségivel és két felsőfokú nyelvvizsgával a zsebében nem az egyetem, hanem a profi sport felé vette az irányt. 

 

- Tudtam, hogy csak úgy tudok játéktudásban előrelépni, ha nem csinálok mást. A középiskola mellett is nehéz volt gyakorolni, így még lemaradásban is voltam, amit be kellett hoznom. A másik az, hogy nem érdekelt semmi annyira, hogy azzal öt évet foglalkozzam. A biliárdot pedig nagyon szeretem, ráadásul van esélyem arra, hogy ott legyek a világ legjobbjai között, s ezt semmilyen más pályaválasztással kapcsolatban nem tudtam volna elmondani. 

 

Persze nem ment minden azonnal gördülékenyen. Az érettségi utáni első két profi versenyén nem sikerült úgy szerepelnie, hogy megtérüljön a nevezési díj és az utazási költség. Olivér ekkor kicsit megijedt, de ez nem viszszakozásra, hanem még több gyakorlásra sarkallta. Néhány hónap után már pluszban volt, és egyre jobb eredményeket ért el. 

 

A biliárd magas fokú koncentrációt igényel, a veszprémi fiatalember ebben nagyon jó, remekül tud fókuszálni, mérkőzések közben nem foglalkozik a nyomással, az elvárással. 

A kezdeti sikertelenség még több gyakorlásra sarkallta

Forrás: Matchroom Pool

Szolnoki Olivér már kinőtte a hazai mezőnyt, így itthon nem is indul versenyeken. Nem azért, mert leesne a gyűrű az ujjáról, hanem azért, mert ő profi (az országban az egyetlen), más szintet képvisel, mint azok, akik hobbiként vagy félhivatásszerűen űzik a sportágat. Az ő "játszótere" külföldön van, így szinte állandó utazás az élete, egy évben nagyjából harminc hétvégét tölt távol. Nemrég az Egyesült Államokban járt, ahol két és fél hónapot játszott, több viadalon is indulva beutazta az országot. 

 

Európában Lengyel-, Német- és Spanyolországban akad több kiemelkedő pool biliárdos, de inkább az a jellemző, hogy szinte minden nemzet ad egy-két jó játékost az elit mezőnybe. Érdekesség, hogy a pool rendkívül népszerű a tengerentúlon, tömegek játsszák, sokan nézik, ehhez képest kevés az igazán komoly szintet képviselő profi. 

 

A veszprémi játékos - aki egyébként itthon oktat is - idén remek eredményeket ért el. Ezek közül kiemelkedik, hogy harmadik lett a 9-es világbajnokságon, az USA-ban is sikerült első helyet elérni, ahogyan Szlovákiában, Szerbiában és Ausztriában is diadalmaskodott. Jelenleg a hatodik helyen áll a WPA (Nemzetközi Biliárdszövetség) világranglistáján. 

 

Persze akadnak még célok, meghódítandó címek. Szolnoki Olivér világbajnok és világelső szeretne lenni, szeretne megnyerni mindent, amit csak lehet. Nagy tervek, az ő szájából mégis természetesen és szerényen hangzanak. Éppen úgy, mint amikor tizenkét évesen azt mondta, hogy egyszer profi játékos lesz belőle. 

 

Hogy miért? Mert elhatározta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában