Mindennapi agresszió

2021.11.29. 13:00

Előadás az iskola és a család tennivalóiról, felelősségéről

Az iskolai erőszak témája került terítékre azon az előadáson, amelyet a szociális szférában, család- és gyermekjóléti szakterületén dolgozóknak tartott Magvas Zoltán mentálhigiénikus a tapolcai Tamási Áron Művelődési Központban.

Tóth B. Zsuzsa

Magvas Zoltán szerint a törődés, az egyéni elbeszélgetések, a családgondozás, esetlegesen referenciaszemélyek bevonása a megoldás irányába mutat

Forrás: archív

A Család- és Gyermekjóléti Központ és a Lelki Egészségfejlesztési Központ közös szervezésű programján Magvas Zoltán, a Lelki Egészségfejlesztési Központ vezetője elő- adásában hangsúlyozta, hogy a mindennapi életben jelen lévő agresszió az iskolákat sem kerüli el, éppen ezért rendkívül fontos az együttműködés azok között, akik a problémák ellen érdemben tehetnek. 


Amint elmondta, a tanulót ért zaklatásnak számos jele van, amelyek az iskola falain belül és otthon egyaránt felismerhetők. – Ilyen például, ha az iskolából rendszeresen elkésik a diák, ha romlik a tanulmányi eredménye, ha kevésbé figyel az órán. Vegyük észre, ha utálattal beszél osztálytársairól, nem akar iskolába menni, külsérelmi nyomok jelennek meg a testén, gyakran elveszti a dolgait, nem akar beszélni mindarról, ami bántja. A diák személyiségjegyei is hozzájárulhatnak a bántalmazás bekövetkeztéhez, hiszen elsősorban a fizikailag gyengébb, magányos fiatalokat zaklatják, csúfolják a többiek, elveszik a tízóraiját, vagy hazafelé menet megverik – sorolta Magvas Zoltán. 


– A cél minden esetben a fájdalomokozás és a félelemkeltés. A megelőzés, az egyedi esetkezelés, a tanulói csoport jó megismerése, a dominancia és a hierarchia felismerése, a bántalmazás tényének láthatóvá tétele, a monitorozás egyaránt szükséges ahhoz, hogy a jelenség megszűnjön, így a súlyosabb következmények elkerülhetők legyenek. A törődés, az egyéni elbeszélgetések, a családgondozás, esetlegesen referenciaszemélyek bevonása mind a megoldás irányába mutat. Nem elhanyagolható a felnőtt segítők rátermettsége. Fontosak a személyiségjegyek, a bölcsesség, a humor, az elterelés és a higgadtság képessége. 


Bögös Rita Zsuzsanna, a Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézet Család- és Gyermekjóléti Központjának intézményegység-vezetője az időben megtett jelzés fontosságára hívta fel a figyelmet. – Minél előbb felszínre kerül a probléma, annál hatásosabban lehet fellépni ellene, és minimalizálni lehet a bántalmazottat ért lelki károkat, sérüléseket. Ennek érdekében a szülőket érdemes arra biztatni, hogy vegyék fel a kapcsolatot a gyermekjóléti szolgálatokkal, de közvetlen jelzést tehetnek a pedagógusok, osztályfőnökök is a szakemberek irányába – mondta a vezető. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában