Felépítené Tapolca középkori várát

Bizonyára sok család tervez olyan kirándulásokat, amelyek során hazánk várait ejtik útba. Így van ezzel Fraller Benedek családja is, csakhogy a középiskolás diák el is készíti a várak makettjét fából, papírból, pontosabban abból, amit otthonában talál. Ügyességéért a napokban a budapesti Vándorlegény gyermek és ifjúsági népi kézműves pályázaton első helyezést érdemelt ki.

Tóth B. Zsuzsa

A tapolcai Fraller Benedek szívügye a tapolcai és környékbeli várak múltja és a fafaragás Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Régóta készít maketteket

Benedek a megmérettetés több mint száz nevezője közül a dunántúliak első helyezettje lett, így továbbjutott az országos versenyre. Még a nyári sárbogárdi kézműves fafaragó táborban készített saját stratégiai társasjátékával nevezett, amelyben olasz bástyás várban várost kell építeni. A vár elemeit kőrisfából faragta, majd olajjal pácolta.

A kétévente meghirdetett pályázaton Benedek tavaly­előtt is indult, kovácsolt, faragott nyelű késével. Akkor a regionális fordulón közönségdíjat kapott, az országos döntőben nem ért el dobogós helyezést, de így is joggal büszke volt arra, hogy bejutott a mezőnybe. Idén az iskolájából, az abai Attila Király Gimnáziumból minden nevező diák beküldött munkája helyezett lett.

A negyedéves Benedek építész és műemlékvédő szeretne lenni, az iskolai kézműves szakkörnek is tagja, tanul fafaragást és sok minden mást, ami érdekli. Leginkább a történelem és az építészet. Szívügye feltárni, majd felépíteni a tapolcai várat. Mivel azonban annak romjaira időközben ráépült egy iskola, ez egyelőre kivitelezhetetlennek tűnő terv marad. De Benedek megoldja a feladatot papíron, illetve három dimenzióban, fából. Hiszen már kisiskolás kora óta készít maketteket. Azt mondja, mivel édesanyja szövőnőnek tanult, az alkotótevékenység őt is rabul ejtette. Csakhogy nem a fonalak felé, hanem a papír felé fordult. Akkoriban még abból készített kis maketteket. Már akkor feltűnt édesanyjának fia jó kézügyessége és érdeklődési köre. Ők esténként nem tévét néztek, hanem a mesék világát fedezték fel, vagy valamilyen kreatív tevékenységet folytattak.

Ásatásokon is részt vett

Kiskorában a fakardokat szerette a legjobban a játékok közül. A rokon gyerekekkel vívtak volna, de nem volt mivel. Sehol nem lehetett olyan kardot kapni, amilyet szeretett volna, gondolta, akkor csináljuk meg. A mintákat filmekből és videójátékokból másolta, a fát aztán festette is, hogy élethű legyen a fegyver. Benedek példaképének évek óta a helyi történész-főmuzeológust, Hangodi Lászlót tekinti, akinek diáktáboraiba járt évekig. No és a múzeumi diákkörbe, ahol a várost és környékét járták be és kutatták. Magával ragadta a helytörténet, részt vett ásatásokon és előadásokon, kiállításokon, hogy gyarapítsa tudását.

Ő nem a telefonon játszott virtuális építőjátékkal, hanem fát keresett, vésőt fogott, és elkészítette magának mindazt, amit kigondolt. Benedek grafikai munkákon ugyancsak dolgozik. Azokhoz dokumentumok után kutat, alaprajzokat keres. Főként korabeli ábrázolások alapján dolgozik, így elképzelte, miként nézhetett ki a tapolcai vár a 17. században. A kőfalak alapján következtet annak korára és kinézetére, és bár semmilyen képi feljegyzés nem maradt róla, de annál inkább megmozgatja a fantáziáját. Örülne, ha mások is megismernék az egykori tapolcai várat, ezért próbálja vizuálisan megalkotni mását, amelyet leginkább gipszből tudna elképzelni. A makett még nem készült el, de már több rajz született róla. Sőt, megörökítette Csobánc, Hegyesd, Szigliget várát is.

A tapolcai Fraller Benedek szívügye a tapolcai és környékbeli várak múltja és a fafaragás
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A pandémia alatt a környékbeli várak kicsinyített mását készítette el műanyag építőjátékokból. Azt mondja, fából is lehetne hasonló, egyszerű játékokat készíteni. Annál is inkább ajánlja kortársai közül azoknak, akik érdeklődnek a történelem iránt. Megfogta a Tapolcai-medence szépsége, sokat túrázik, a turisztika szintén érdekli, szívesen lenne túravezető, idegenvezető. Vallja, hogy sok műemlék kutatásra, megóvásra vár a környéken, érdemes lenne foglalkozni velük.

Farag, zenél, rajzol

A kézművesség ugyancsak érdekli, ezért később népművészeti irányba mozdulna. Késeket, használati tárgyakat, bútorokat készítene. Az eszközei már adottak, sőt, műhelyt is berendezett magának. Munka közben szívesen hallgat zenét, sőt, zenekarban is játszik. Jó hallását talán zenész édesapjától örökölte. Éveken át járt zeneiskolába, játszott a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekarban és a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekarban. Fél éve a Somnium nevű helyi rockzenekarban gitározik, és besegít a dalszerzésbe. Szabadidejében felkérésre is dolgozik. Leginkább egyedi faragványok és grafikák elkészítésével keresik fel. A közeljövőben kiállítást tervez rajzaiból, hogy minél többen láthassák, milyenek voltak fénykorukban a környékbeli várak. Szóval ha a tapolcai várat nem is tudja felépíteni teljes valójában, de bizonyosak lehetünk abban, hogy hallunk még róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában