Lélekhordozó műfajú emléket szeretnek készíteni a pápai filmesek

A filmnek és a készítőjének is lelke van. A pápai kreatív négyesfogat hozzáértéssel rögzített és vágott alkotásai a lélek apró rezdüléseit ragadják meg, így téve egyedivé és kézművessé a tálalt történeteket.

Laskovics Márió

Mike György, Mike László, Németh Anna és Kocsis Gyula alkotja a kreatív filmes csapatot Pápán Fotó: Luminosa Film

A Luminosa Film a filmkészítés terén új szemléletet igyekszik meghonosítani a megyében és lehetőség szerint távolabb is. Mike László operatőr, kulturális menedzser a pápai csoport létrejöttéről elmondta, közel egy éve kezdték szervezni a szabad, független filmkészítő csapatot, melyet őmellette még Németh Anna rendező-vágó, klasszikafilológus, Mike György operatőr és Kocsis Gyula kulturális menedzser alkot.

– Az első fél év megmutatta, hogy olyan filmes lehetőségek vannak a városban, a környéken, a megyében, hogy talán van itt keresnivalónk a mi tudásunkkal, tapasztalatunkkal, technikai felkészültségünkkel. Gyakorlatilag az élet hozta, hogyha nevet akarunk szerezni, akkor találjunk magunknak. Úgy láttuk, hogy az általunk folytatott többféle filmes tevékenység egy mederbe terelhető egy fantázianév alatt. Talán a film összes műfajában alkotunk a játékfilmtől a reklámon, élményfilmen, klipen át a falvakat bemutató imázsfilmig – árulja el Mike László.

Kocsis Gyula veszi át a szót, és felidézi, a filmművészethez való viszonya többirányú. Művelődésszervezőként a vizuális kultúrával, azon belül is kiállítások szervezésével és a mozgóképkultúrával foglalkozott, filmklubokat és art mozit szervezett, továbbá médiatanári és pályázatírói tapasztalata is van. Örül, hogy társaival kirakószerűen összeért elméleti és gyakorlati tudásuk, így hatékonyan tudják kiegészíteni egymást. Elképzeléseik első kézzel fogható bizonyítéka Marcaltőn érte, ahol közművelődési szakemberként (vagy ahogy ő mondja, kultúrnokként) kezdett dolgozni, és úgy vette észre, a vidéki kistelepülések a média szempontjából ellátatlanok, mert nincs igazán lehetőségük arra, hogy megmutassák önmagukat.

– Falufilmjeink elérési-nézettségi mutatói alapján elmondható, hogy a községek adott lélekszámát messze túlhaladja a megtekintésük. Marcaltőn a helyi kulturális és sportegyesülettel együttműködve adtunk be pályázatot Elbeszélt történelem címmel, amiben az ott élő idős emberek a maiak számára hasznos és érdekes történeteit rögzítjük. Az elmondott személyes sztorikból egy egészen más helyi történelmi kép bontakozhat ki, mint amit a hivatalos történelmi könyvekben olvashatunk. Jelenleg ezen is dolgozunk, de további lehetőséget látunk filmek készítésére a környező kistelepüléseken – fejtette ki Kocsis Gyula, hozzátéve, egyik és fő lehetőségük a pályázati kiírások megragadása, jelenleg több beadott pályázatuk vár elbírálásra.

Mike László igyekszik a kultúrához való viszonyát elébe helyezni az operatőri munkájánál a filmjeik készítésekor, mindig valamiféle hozzáadott kulturális értéket teremtő, megmutató képsort szeretnének összeállítani, a sablonok elkerülésével.

– A lélek rezdüléseit próbáljuk megmutathatóvá tenni a filmjeinkkel, ezért nevezzük kézművesnek, ami egyfajta értékszemléletet is sugall. Új terület számunkra, hogy munkáink többségét kistelepülések lakóinak készítjük, de a közösségi oldalak nézettségi mutatói, a sok visszajelzés is azt bizonyítja, hogy az értékre a vidék lakossága szintén nyitott, sőt, nagyon pontos különbséget tudnak tenni a jól és a kevésbé gondosan elkészített filmek között. Fontos, hogy ez még nem üzleti vállalkozás, a film iránti alázattal élő csapatunkat ezek a pozitív nézői visszajelzések tudják egyben tartani. Szellemiségünk úgy fogalmazható meg, hogy mi nem tudósítunk az eseményekről, hanem, mintegy ott élőként, a közösség tagjaiként a legapróbb dolgokat is észrevéve próbálunk meg filmet mint lélekhordozó műfajú emléket, dokumentumot készíteni. A Luminosa Film így szólítja meg az embereket. Például egy bölcsődeátadóról készült kisfilmünk nézettsége a település lélekszámának többszörösét éri el, sokan kedvelik, megosztják. Megbízóink utólag látják igazán, hogy ez egyfajta kulturális misszió. Hiába a társadalmi szintű általánosítás, hogy az embereknek nincs idejük, nem figyelnek oda, mi azt tapasztaljuk, amennyiben a polcon van értékes és kevésbé értékes termék, akkor az értékes felé nyúlnak, kattintanak az emberek. Több községgel állunk már kapcsolatban, és városi emberként alázatra tanít, nagy erőt és kitartást ad az újonnan megismert közösségek világa – fejtette ki Mike László.

Mike György, Mike László, Németh Anna és Kocsis Gyula alkotja a kreatív filmes csapatot Pápán
Fotó: Luminosa Film

A csoport neve Németh Annának köszönhető, és latinul fényes, fénykibocsátó, világos, ragyogó, remek mozgóképet jelent. Az operatőrök amúgy is a fény szerelmesei. Az eddig elért mérföldkövekről, sikerekről elmondta, az augusztusi balatonszemesi Bujtor Filmfesztiválon A muter meg a dzsinnek, valamint a Mindörökké Júlia című tévéjátékfilmjük egyaránt versenyben volt, utóbbi a vetített programba is bekerült. A ta- valyról halasztott 17. Vas-Film Országos Függetlenfilmes Találkozón az Elekes Dóra azonos című könyvének motívumait felhasználó, kamarateremben forgatott A muter meg a dzsinnek című kisjátékfilmjük a legígéretesebb ifjúsági film különdíját nyerte el. Mindkét produkció a Soproni Petőfi Színházzal közreműködésben, annak színészei szereplésével, pályázati forrásból készült. Tulajdonképpen ezek meglévő színdarabok játékfilmes adaptációi.

– Folyamatosan jár az agyunk olyan filmek megvalósításán, melyek nem köthetők pályázathoz vagy támogatóhoz, mert fontosnak tartunk feldolgozni bizonyos témákat. Jó példa erre az Elhagyomány című rövid dokumentumfilmünk, amelyet a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál és a Dikh Tv „Roma/Képmás – Cigány/Másképp” című országos filmpályázatán a tíz legjobb film egyikeként a versenyprogramban telt ház előtt vetítettek le szeptemberben. A két roma diáklány a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesületben táncol, ahol nem roma származású tánctanártól tanulják meg azon autentikus cigány táncokat, amelyeket már szüleik sem ismernek, de így hazavihetik, újjá teremtve a hagyományt – tette hozzá Mike László.

Jelenlegi munkáik és jövőbeni tervek kapcsán elárulták, a kulturális misszió, az élményfilmek készítése az elsődleges.

Médiaszakköröket tartanak helyi és vidéki iskolákban, a nemzeti tehetséggondozó programban filmes csoportot hoznak létre pályázati forrásból az egyik középiskolában. Keresik az együttműködési lehetőségeket kulturális és civil szervezetekkel, egyesületekkel, iskolákkal, nemzetiségi önkormányzatokkal, illetve a Pápa környéki településekkel. Elkészített alkotásaik, filmjeik megtekinthetők a legnagyobb közösségi oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában