Ars Ensis

2021.11.29. 16:01

Lovagi kör Veszprémben - Szeptember óta oktatják a hosszúkardvívást

"A párbajok során kiderülhet, épp ki az ügyesebb. Közben magával is szembekerül az ember, ekkor győzelmet jelent, ha magához képest fejlődik. Egy-egy mozdulat, amit pontosabban meg tudunk csinálni, komoly előrelépést jelent" – vallja Rádi Ferenc, az Ars Ensis Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesület legújabb, veszprémi csoportjának vezetője.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita/Napló

A vívás világával ismerkednek szerdánként estefele a Kossuth-iskola sporttermében az Ars Ensis legutóbb alakult csoportjához csatlakozók. Szeptemberben kezdődtek el az edzések, a résztvevők között akadnak 25-35 éves dolgozók, idősebbek, hölgyek is és több egyetemista, diák forgatja a hosszúkardot. Egyelőre alkalmanként mintegy tucatnyian gyűlnek össze. A foglalkozásokat Rádi Ferenc vezeti, aki az országban több helyen oktatásokat folytató egyesület budapesti edzései révén lett gyakorlott, elismert vívó, amikor a fővárosban tanult. A segédedző Mohai Zsófia. Várják a 14 év felettiek jelentkezését, akik a kezdő szintű csoportban szeretnék elsajátítani a középkori hosszúkardvívás fogásait. 

Cseszneken is tartották már várcsatát és lovagi tornát az Ars Ensis egyesület tagjai 
Forrás: Rimányi Zita/Napló

– A sportágra egyetemistaként figyeltem fel, amikor megnéztem egy bemutató edzést Budapesten, ahol mérnöknek tanultam. Nyitott vagyok az újdonságokra és megtetszett a vívásnak ez a módja. Már az első gyakorlatokat élveztem és azt gondoltam, jó mozgáskultúrát adnak. A versenyszellemnek helyet adó alkalmakon jól érzem magam, szeretem megmérettetni a tudásom sokféle területen. A párbajok során kiderülhet, épp ki az ügyesebb. Közben magával is szembekerül az ember, ekkor győzelmet jelent, ha magához képest fejlődik. Egy-egy mozdulat, amit ügyesebben vagy pontosabban meg tudunk csinálni, komoly előrelépést jelent. S számomra a harmadik ok, amiért fontos az Ars Ensis, hogy számos külföldi kapcsolatot ápol. A sportág nemzetközi közössége révén sok újat tanulhatok. Kíváncsi vagyok a kutatások eredményeire, amelyek újabb adalékokkal szolgálnak az egykori lovagi vívásformáról. Ha újabb kódexek leírásai kerülnek elő erről, megkérdőjelezhetők a korábbi alapismeretek. Ez egy érdekes szellemi világ – mondta el a ma már felkészült vívásoktatónak számító, számos versenyeredményt magáénak tudható Rádi Ferenc.

Forrás: Rimányi Zita/Napló

Ha egy éves lesz a veszprémi csoport, egyesületi zászlót kaphat az Ars Ensistől. A helyi tagok számára az is vonzó, hogy betekintést kapnak a történelembe, a hagyományokba, másképp, mint tanulmányaik során. A lovagi kultúra idealizált képe sokakat megragad, megjelenhet mai életünkben is az előre mutató filozófia, amit megfogalmazott. Segíthet azoknak, akik magukat, helyüket keresik a világban. Hozzájárulhat a hosszúkardvívás, a technikája, az amögött rejlő tudatosság, hogy saját hétköznapi problémáinkon túllépjünk – állítja az edző. A lovagi kör, amelyhez tartozik, országszerte tart edzéseket és hétvégente szabadtéri tornákat. Nemrégiben Cseszneken várcsatáztak tagjai. Erről több videófelvétel megtekinthető internetes oldalunkon, a www.veol.hu címen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában