Megfőzték a vizek kincseit a Visszhang-dombon

Sokféle és kitűnő halételt készítettek Tihanyban, mely a Garda Fesztivál egyik kiemelkedő eseményét adta a Visszhang-dombon. Újdonság volt, hogy idén a fiatalok is kondérhoz álltak.

Kovács Erika

A bajai Varga György, kezében a kupával, idén is egy különleges és kitűnő ízű haltállal rukkolt ki. Erre haltöpörtyűt, sült apróhalakat tett, melyeket rózsa és egyéb formába alakított, főszerezett

Fotó: önkormányzat/Gáspár Ákos

Rengetegen érdeklődtek a halászlé- és halételfőző verseny iránt, melyen 22 csapat indult, és a jó hangulatról cigányzenekar, illetve a Mátraderecskei Asszonykórus is gondoskodott.

Nagy gonddal állították össze az ételkölteményeket a résztvevők Fotó: önkormányzat/Gáspár Ákos

A szervezők másodszor rendezték meg a versenyt Benke László négyszeres szakácsolimpiai bajnok mesterszakács és mestercukrász emlékére, aki sok évig a zsűri elnöke volt.

A versenyzők kitettek magukért, bizonyították, hogy a halakból számtalan ízben és formában lehet ételt készíteni, főztek például dunai, tiszai, bajai és balatoni halászlét.

Az értékelésnél nehéz helyzetbe került a zsűri, élén Garaczi Jánossal, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend nagymesterével, mesterszakáccsal, tagjai: Mayer Gyula, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) alelnöke, Perger József, az MNGSZ életműdíjas szakácsa, Frank Sándor és Bene Sándor Venesz-díjas mesterszakácsok, Végh Endre, a Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület elnöke és Punk Ferenc Schnitta Sámuel-díjas éttermi mester, a Garda Fesztivál ötletgazdája voltak.

Polgármesteri különdíjat kapott Mátraderecske csapata, az Öreg halász különdíjat a Kiserdő Hangja csapata nyerte el.

Varga György haltáljának látványa és íze lenyűgözte az embereket Fotó: családi

A legjobb halételért járó elismerést a bajai Varga György vehette át, akit országszerte a halak kitűnő ismerőjének neveznek. A rangos díjat már többször elnyerte, és ezúttal is egy különleges halas tállal rukkolt ki. Erre haltöpörtyűt, sült apróhalakat tett, melyeket rózsa- és egyéb formába alakított, fűszerezett.

A legfinomabb halászlét Gyukity Tamás a Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesülete képviseletében főzte meg, és a dobogó képzeletbeli fokaira a Robi Hillfiger, valamint Huba és csapata állhatott balatoni halászlével.

Újdonság volt idén, hogy a fiatalok is fakanalat fogtak: Ifjú Szigetiek néven egy család és gyermekeik ezüst minősítést kaptak a zsűritől.

A bajai Varga György (kezében a kupával) idén is egy különleges és kitűnő ízű haltállal rukkolt ki. Erre haltöpörtyűt, sült apróhalakat tett, melyeket rózsa- és egyéb formába alakított, fűszerezett Fotó: önkormányzat/Gáspár Ákos

Mayer Gyula, az MNGSZ alelnöke kérdésünkre kiemelte, egy norvég mesterszakács jól érzékelteti a magyar konyha kitűnő ízvilágát. Szerinte érdemes lenne írni a norvég halakra egy szakácskönyvet, magyar fűszerezési ötletekkel. Az alelnök méltatta a főzőversenyt, mely összeköti a sok helyről érkezett embereket, köztük a fiatalokat is. A magyar gasztronómiát célszerű minél szélesebb körben megismertetni, különös tekintettel a balatoni halakra, melyek kifogástalanok, a halászlé pedig egy tradicionális magyar étel. Személy szerint szívesen fogyasztja a balatoni halakat, közülük a legnemesebbnek a süllőt tekinti, ami egészben sütve fenséges. A fogasból készült finomságok és a harcsapaprikás kapros-túrós csuszával szintén kitűnő étel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában