2021.11.12. 11:00
Megfőzték a vizek kincseit a Visszhang-dombon
Sokféle és kitűnő halételt készítettek Tihanyban, mely a Garda Fesztivál egyik kiemelkedő eseményét adta a Visszhang-dombon. Újdonság volt, hogy idén a fiatalok is kondérhoz álltak.
A bajai Varga György, kezében a kupával, idén is egy különleges és kitűnő ízű haltállal rukkolt ki. Erre haltöpörtyűt, sült apróhalakat tett, melyeket rózsa és egyéb formába alakított, főszerezett
Fotó: önkormányzat/Gáspár Ákos
Rengetegen érdeklődtek a halászlé- és halételfőző verseny iránt, melyen 22 csapat indult, és a jó hangulatról cigányzenekar, illetve a Mátraderecskei Asszonykórus is gondoskodott.

A szervezők másodszor rendezték meg a versenyt Benke László négyszeres szakácsolimpiai bajnok mesterszakács és mestercukrász emlékére, aki sok évig a zsűri elnöke volt.
A versenyzők kitettek magukért, bizonyították, hogy a halakból számtalan ízben és formában lehet ételt készíteni, főztek például dunai, tiszai, bajai és balatoni halászlét.
Az értékelésnél nehéz helyzetbe került a zsűri, élén Garaczi Jánossal, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend nagymesterével, mesterszakáccsal, tagjai: Mayer Gyula, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) alelnöke, Perger József, az MNGSZ életműdíjas szakácsa, Frank Sándor és Bene Sándor Venesz-díjas mesterszakácsok, Végh Endre, a Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület elnöke és Punk Ferenc Schnitta Sámuel-díjas éttermi mester, a Garda Fesztivál ötletgazdája voltak.
Polgármesteri különdíjat kapott Mátraderecske csapata, az Öreg halász különdíjat a Kiserdő Hangja csapata nyerte el.

A legjobb halételért járó elismerést a bajai Varga György vehette át, akit országszerte a halak kitűnő ismerőjének neveznek. A rangos díjat már többször elnyerte, és ezúttal is egy különleges halas tállal rukkolt ki. Erre haltöpörtyűt, sült apróhalakat tett, melyeket rózsa- és egyéb formába alakított, fűszerezett.
A legfinomabb halászlét Gyukity Tamás a Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesülete képviseletében főzte meg, és a dobogó képzeletbeli fokaira a Robi Hillfiger, valamint Huba és csapata állhatott balatoni halászlével.
Újdonság volt idén, hogy a fiatalok is fakanalat fogtak: Ifjú Szigetiek néven egy család és gyermekeik ezüst minősítést kaptak a zsűritől.

Mayer Gyula, az MNGSZ alelnöke kérdésünkre kiemelte, egy norvég mesterszakács jól érzékelteti a magyar konyha kitűnő ízvilágát. Szerinte érdemes lenne írni a norvég halakra egy szakácskönyvet, magyar fűszerezési ötletekkel. Az alelnök méltatta a főzőversenyt, mely összeköti a sok helyről érkezett embereket, köztük a fiatalokat is. A magyar gasztronómiát célszerű minél szélesebb körben megismertetni, különös tekintettel a balatoni halakra, melyek kifogástalanok, a halászlé pedig egy tradicionális magyar étel. Személy szerint szívesen fogyasztja a balatoni halakat, közülük a legnemesebbnek a süllőt tekinti, ami egészben sütve fenséges. A fogasból készült finomságok és a harcsapaprikás kapros-túrós csuszával szintén kitűnő étel.
Friss hírek Veszprém Megyéből
- Augusztusban is jönnek a retró vonatok a Balaton partjára
- Balatonfüreden indult útjára az idei nyár első Kék Karavánja
- Emléktáblát avattak Balatonalmádiban a yacht klub és a földkerülő hajós tiszteletére
- Határvadászokat toboroznak a Művészetek Völgye Fesztiválon
Friss hírek Veszprém Megyéből
- Augusztusban is jönnek a retró vonatok a Balaton partjára
- Balatonfüreden indult útjára az idei nyár első Kék Karavánja
- Emléktáblát avattak Balatonalmádiban a yacht klub és a földkerülő hajós tiszteletére
- Határvadászokat toboroznak a Művészetek Völgye Fesztiválon
- Improvizáció dallal, verssel, színházzal - Összehozza az embereket a közös játék öröme a Völgyben