Tetszetős építészeti remekek

2021.11.28. 09:01

Treviso: a történelemre, kultúrára és kulináris élvezetekre éhezők városa

Csodás csatornái­val, történelmi városfallal és központtal, gyönyörű templomokkal, palotákkal, színes házakkal, krémes édességgel és gyöngyözőborral nyűgözi le látogatóit a vízi város.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Treviso olasz város Veneto régióban, Treviso megye központja. Körülbelül negyven percre fekszik Velencétől. Treviso kelta eredetű település, i. e. 89-ben csatolták a Római Birodalomhoz, 1167-ben csatlakozott a Lombard Ligához és elnyerte függetlenségét. Közel százötven évig az észak-itáliai városállamok fordulatos politikai életét élte. 1339-ben csatlakozott a Velencei Köztársasághoz, melynek az első jelentős itáliai szárazföldi birtoka lett. A velencei fennhatóság erős városfalakkal szilárdította meg a védelmet, mely ma is látható. 1866-ban került az egyesült Olasz Királysághoz. A világháborúkban szintén volt stratégiai jelentősége.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Treviso ad otthont a Benetton és a Lotto Sport Italia ruházati, a De’Longhi háztartásieszköz-gyártó és a Pinarello kerékpárgyártó cégeknek. A környékről ered a prosecco gyöngyözőbor, és itt találták fel a tiramisut az 1960-as években. Ha ott járunk, feltétlenül kóstoljuk meg a zsírdús tejszínsajtból készült, kakaóporral megszórt krémes édességet. A Sile folyó mentén fekvő város történelme erősen a vízhez kötődik csatornáival, vízimalmaival, a festői és jellegzetes városnegyed palotáinak freskós homlokzata a Buranelli-csatornában tükröződnek, valamint a Cagnan folyóban a Pescheria-sziget ad otthont a halpiacnak, csodás mementót állítva a vízzel való együttélésnek. A belvárosban ódon utcák, szemet gyönyörködtető színes házak fogadják a látogatókat.

Vízi utcácska a belvárosban
Forrás: Laskovics Márió/Napló

A gyalogos városnézést érdemes a Dóm téren, a székesegyházzal kezdeni. A Szent Péternek szentelt neoklasszikus, öt zöld kupolával koronázott dóm kétségtelenül a város leglátványosabb épülete a történelmi városközpont északi részén. A katedrális egyebek mellett Tiziano Kinyilatkoztatás című festményét őrzi. A Dóm téren található emellett a Keresztelő Szent János-templom is.

A 13. századi gótikus stílusú San Nicolò-templom az óváros délnyugati részén szintén látványos a freskóival. A város sétálóutcája szikrázó kirakatú butikokat, boltokat, a kockaköves, szűk utcák megannyi remek vendéglőt, cukrászdát rejtenek. Történelem, kultúra és társadalmi élet ér össze az „Urak tere” elnevezésű főtéren, a vártorony tövében 13. századi épületek, hangulatos kávézók, éttermek, pizzériák várják a turistákat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában