Szent Borbála napján

2021.12.07. 18:01

A bányászokra emlékeztek Úrkúton

Az Úrkúti Faluvédő és Kulturális Egyesület, Úrkút önkormányzata és az Úrkúti Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében Szent Borbála, a bányászok védőszentje napján emlékeztek meg az egykori bányászokról.

Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Farkas István, a mangánbánya utolsó igazgatója és fia, Farkas Ákos koszorúz

Forrás: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Fülöp Zoltánné, Úrkút polgármestere beszédében úgy fogalmazott, hogy Úrkút bányászmúltja határozza meg a település lakóinak mai életét is, hiszen a bányászok olyan értékeket hoztak létre, amelyeket őrizni kell. 
 

Az egykori bányaigazgató fia, Farkas Ákos németül szavalta el a Aurora Stechern Der Bergmann című versét. A bányászemlékmű koszorúzása előtt Rostási József elmondta, hogy közel 200 éves a decemberi bányászünnep története. Isten kezében életünk, megsegít, reméljük – idézte a bányászhimnuszt, mellyel utalt arra, hogy az igazi bányászünnepet Borbála napján tartották, köszönetet mondva Szent Borbálának, aki a monda szerint megérezte a bányaomlást, és figyelmeztette egy bánya munkásait, megmentve ezzel életüket. Az ötvenes évek elejétől az 1932-es bányásztüntetők elleni tatabányai csendőrsortűz eseményeire emlékezve szeptember első vasárnapjára helyezték a bányászünnepet, és bányásznapra keresztelték. 
 

Bánya és bányász nélküli bányásznap? Igen! A bánya révén Úrkút nagyra nőtt. Jól élhető faluvá tette a településünket a mangánérc. Tekintsünk az emlékműre és emlékezzünk a 18 elhunyt úrkúti bányászra, akik közel annyian voltak, mint az első és a második világháborúban külön-külön elesett úrkútiak. Jó szerencsét! Glück auf! – búcsúzott sváb köszönéssel a hallgatóságtól. 
 

A megemlékezésen közreműködött Rostási Zoltán és a Nemzetiségi Asszonykórus. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában