Fények a fővárosból

2021.12.08. 13:01

Az Andrássy útról került másfél kilométernyi füzér, díszvilágítás Jásdra

Virtuálisan, fotórészletekből állítják összes a falu közös karácsonyfáját a koronavírus-járvány miatt. Díszeket adnak a lakosoknak – karanténban lévőknek is – saját adventi ajtódíszeik, koszorúik összerakásához. S másfél kilométernyi fényfüzért kértek a fővárostól ünnepi díszkivilágításukhoz a jásdiak. Igazán ötletesek, merészek terveik megvalósításakor.

Rimányi Zita

Forrás: Pesthy Márton/Napló

– Egy újságcikkben olvastam, még márciusban, hogy Budapesten lecserélik a karácsonyi díszkivilágítás elemeit. Írtam a fővárosi polgármesteri hivatalnak, gondoltam, amit már nem használnak, megkaphatnánk. Eljuttatták levelem az ezzel foglalkozó önkormányzati szolgáltatónak, ahol kérésemet figyelembe vették. Még le is rajzoltatták, hova lenne szükségünk fényfüzérekre, a falu melyik részeit szeretnénk ünnepi fénybe öltöztetni, hogy kiszámolhassák, mennyit tudnánk elhelyezni. Így jelképes összegért százötven tizenkét méterest átadtak községünknek. A szlovák önkormányzatunk tudta megvásárolni egy adventi előkészületek támogatására elnyert pályázati forrásból – mondta el Győry Tünde polgármester annak történetét, hogy kerültek a mintegy hétszáz lelkes kistelepülésre a fővárosi sugárút, az Andrássy út fényei. Most azok világítják meg szinte az egész falut, öltöztetik karácsonyi díszbe épületeit, a főteret, a tájházat, az udvarát, a Bodzaházat. A falugondnok és csapata csodás munkát végzett. Egészen megváltoztatva a Veszprém megye északkeleti részén, hármas megyehatáron fekvő község hangulatát, amely egyébként zsákfalunak számít. Kissé eldugott részen, csodás természeti környezetben, a Bakony Tési-fennsík alatti medencéjében, a Gaja-patak völgyében fekszik.

A templomkertbe kis kapukat alakítottak ki a fényfüzérekből, fenyőfákat, tujasort öltöztettek fel velük, szánkón, járda mellett végigfutnak, csillagot formáltak belőlük. Szokásos fénydíszeiket jócskán kiegészíthették extra megoldásokkal a jásdiak. A lefekvés előtt helyben sétálók ezekben és az élő adventi kalendárium keretében kivilágított, ablakokba helyezett számokban gyönyörködhetnek. 

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Kopogtató-készítő akciót ugyancsak hirdettek. Alapanyagokat biztosítanak hozzá. Egy-egy több díszből álló koszorúcsomagot elvihetnek a helybeliek, vagy ha már fertőzöttek, esetleg a családtagjaik azok és a bezártság idején együtt szeretnének kézműveskedni otthonukban több generáció tagjai, házhoz viszik nekik. Ha pedig elkészült azokból az asztal- vagy kapudísz, lefotózhatják és a képet feltehetik Jásd internetes felületére. A könyvtárosok, az óvodában dolgozók is kaptak ilyen készleteket a közös alkotáshoz. Emellett idén is tervezik Jásdon, hogy akárcsak tavaly, összeállítják a falu virtuális karácsonyfáját. A járványhelyzetben kevesebb közösségi program tartanak meg advent idején, ezért megint arra kérik a lakosokat, fényképezzék le feldíszített fenyőjük egy-egy ágát, részletét, azokból szerkesztenek össze egy nagyobbat számítógépes programmal. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában