Gyümölcsök a csomagban

2021.12.18. 11:00

Gyümölcsökkel lepték meg a makikat a veszprémi óvodások

Az állatkertben több mint tíz éve hagyomány már, hogy megrendezik az állatok karácsonyát.

Molnár Sándor

A különleges alkalom apropóján idén a Veszprémi Egry Úti Körzeti Óvoda Ficánka csoportja érkezett a vadasparkba, finomságokkal lepve meg a zászlós farkú kolobuszokat és a gyűrűsfarkú makikat. A Ficánka csoport tagjai izgatottan készítették az ajándékokat a majomházban tegnap délelőtt. A 14 apróság banánt, kivit, szőlőt, narancsot, almát és mazsolát készített be a szépen becsomagolt ajándékdobozokba. A kicsik egész héten izgatottan várták az állatok karácsonyát.


Szafner Ágnes, az óvoda intézményvezetője elmondta, hogy a gyerekeknek mindig nagy élmény, ha a Veszprémi Állatkertbe látogathatnak. Az pedig, hogy most ők készíthették el a karácsonyi csomagokat a majmoknak, nagyon nagy öröm a számukra.

 
– Úgy gondolom, hogy a december a varázslatok, a várakozás hava. Amikor pedig egy ilyen megtisztelő felkérést kapunk, ez is nagyon varázslatos – fogalmazott az intézményvezető, aki hozzátette, az állatokkal kapcsolatos információk átadása átszövi az egész óvodai életet. A három–hét éves korosztály érzelemvezérelt, ezért nagyon szívesen fogadják, ha mesélnek nekik az állatokról, az állatkerti látogatások pedig különösen nagy élményt jelentenek az óvodások számára. Erre külön készülnek a pedagógusok is, és a látogatás előtt mindig beszélgetnek a gyerekekkel az állatokról, tulajdonságaikról, gondozásukról. 


Török László elmondta, hogy az állatok karácsonya inkább a gyerekek szempontjából fontos hagyomány a Veszprémi Állatkertben.

 

Ilyenkor megnézhetik, hogy milyen közelről egy maki, miért szerethetők, és miért kell megvédeni őket a természetben. Az állatkert igazgatója kiemelte, hogy a fajmegőrzés, a természetvédelem, a környezetvédelem mellett legfontosabb feladataik egyike az oktatás, és az óvodások a legfogékonyabbak erre. 


Az igazgató megjegyezte, hogy az Egry Úti Körzeti Óvoda lett idén az év állatvédő óvodája, így természetes volt, hogy őket hívták meg a jeles alkalomra. 


A látogatás legizgalmasabb részeként a kicsik csillogó szemmel figyelték – alig egyméternyi távolságból –, ahogy a kezdeti félénkség után a kolobuszok és a gyűrűsfarkú makik élvezettel fogyasztják el az ajándékba kapott finom gyümölcsfalatokat. 


A találkozó külön érdekessége volt, hogy az óvodások láthatták a még fehér színű, egy hete született zászlósfarkúkolobusz-bébit is. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában