Hat ünnep esik munkanapra

2021.12.29. 11:30

Jövőre több hosszú hétvége is lesz

A március 15-i nemzeti ünnep, a húsvét és a mindenszentek okán örülhetünk jövőre négynapos hosszú hétvégéknek. Pünkösd és karácsony nyújtja majd háromnaposra és két munkanap-áthelyezés rövidíti egynaposra azokat.

Rimányi Zita

Jövőre több hosszú hétvégén is pihenhetnek a családok Fotó: Pixabay

2020-ban hat hosszú hétvége biztosított pihenést, amiből három négynapos volt, és két munkanap-áthelyezést írt elő rendelet, azaz két szombaton kellett dolgozni. 2019-ben hét hosszú hétvége volt, azok közül szintén három négynapos és három munkanap-áthelyezés miatt kellett három szombaton munkába menni. 

Idén csak egy négynapos hosszú hétvége volt és egy munkanap-áthelyezés. Utóbbiból jövőre kettő lesz. Két szombaton kell amiatt dolgozniuk az általános munkarendben foglalkoztatottaknak. 

Nézzük sorban az ünnepeket és az azokhoz kapcsolódó jövő évi munkarendet! Újév, január 1., szombatra esik. Március 15-e keddre, ezért 14-ére, hétfőre pihenőnapot kapunk. Ekkor lesz az első négynapos hosszú hétvégénk. Ám ezt az biztosítja, hogy március 26-án, szombaton dolgozni kell. A húsvét már egy ideje – mióta nagypéntek is hivatalos ünnepnapnak, munkaszüneti napnak számít – rendre négynapos hétvégét jelent. Ez 2022-ben április 15-től április 18-ig, azaz húsvéthétfőig tart. Május 1-jét, a munka ünnepét vasárnap tarthatjuk meg. 

Nyáron ünnepelhetjük pünkösdöt: június 6-ával, azaz pünkösdhétfővel háromnaposra tolódik ki a hétvége. Az államalapítás ünnepe, augusztus 20-a jövőre szombatra esik. Az ősz második hónapjában, októberben, 15-én, szombaton azért kell dolgozni, hogy majd október 31-én ne kelljen. Október 23-a, az 56-os forradalom ünnepe vasárnap lesz. Mindenszentekkor, november 1-jével, keddel együtt lesz a harmadik négynapos hétvégénk. Jövőre szombaton gyűlhetünk a fenyőfa köré szentestén, december 24-én. Így háromnaposra nyúlik a karácsonyi hétvége. December 26-a ugyanis hétfőre esik. 

Összegezve, 2022-ben hat munkanapra, hétköznapra eső munkaszüneti nap lesz: március 15., kedd, április 15., péntek, nagypéntek, április 18. hétfő, húsvéthétfő, június 6., hétfő, pünkösdhétfő, november 1., kedd mindenszentekkor és december 26., hétfő, karácsonykor. Négy olyan ünnep esik hétvégére, ami így egyáltalán nem befolyásolja a munkarendet: január 1., újév szombaton, május 1., a munka ünnepe vasárnap, augusztus 20., az ál­lam- alapítás ünnepe szombaton, október 23., az 56-os forradalom ünnepe vasárnap lesz. 

Munkanap-átrendezés március 15. és mindenszentek kapcsán indokolt. Két pihenőnapot kapunk így: március 14-én és október 31-én. Mindkettő hétfő. A két szombati munkanap pedig március 26-án és október 15-én lesz. 

Aki a hétköznapra eső ünnepekhez, a hosszú hétvégékhez kapcsolódva kéri szabadságát, az jelentősen megnyújthatja pihenési idejét. A három- és a négynapos kikapcsolódási lehetőségek, a péntekkel, hétfővel, keddel megtoldott hétvégék önmagukban is nagyszerű alkalmat adnak arra, hogy a családdal, gyerekekkel töltött idő feltöltse a dolgozókat. 

A foglalkoztatáspolitikáért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium feladat­körébe tartozik a munkaidő-­beosztás munkaszüneti napok miatt szükséges megváltoztatása. Rendelet szabályozza azt. A nem általános munkarendben foglalkoztatottakra, például a kereskedelmi alkalmazottak többségére viszont nem vonatkoznak a munkanap-áthelyezések és a nagypéntek utáni, a húsvétvasárnap előtti szombaton nyitva lehetnek a boltok. Emellett sok más cégnél hétvégente rendszeresen dolgozni kell. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában