150 ezres bírság

2021.12.30. 17:30

Lehet tűzijátékozni, de sokba kerül a szabályszegés

Idén lehet pirotechnikai termékeket árusítani és felhasználni, melynek szigorú szabályai vannak, megszegésük 150 ezer forint bírsággal is járhat. Aki bármilyen szabályszegést, problémát észlel, azonnal hívja a 112-t! - közölte a rendőrség.

Kovács Erika

Czellár Levente pirotechnikus: Várták már az emberek, hogy ismét lehessen tűzijátékozni szilveszterkor, ezekből a termékekből főleg a fiatalok és a kisgyerekes családok vásárolnak

Forrás: Balogh Ákos/Napló

Tavaly a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként a szilveszterkor is érvényes esti kijárási tilalom betartatása és a csoportosulások elkerülése érdekében megtiltotta a kormány a pirotechnikai termékek árusítását, felhasználását. Idén nem lesz ilyen korlátozás, és a rendőrség részletesen ismertette a tűzijátékok felhasználásának szabályait. 

Hangsúlyozták, a polgári célú pirotechnikai termékek, tehát a tűzijátékok felhasználásának szabályai nem változtak, a petárdák vásárlása, birtoklása, felhasználása továbbra is szigorúan tilos. 

Aki ezt az egyszerű szabályt nem tartja be, szabálysértési eljárás keretében akár 150 ezer forint bírságot is kaphat. 

A rendőrség felhívta a figyelmet a pirotechnikai osztályok közötti különbségekre: az 1. pirotechnikai osztályba tartoznak a nagyon alacsony kockázatú és elhanyagolható zajszintű termékek, amelyeket zárt térben is lehet használni, például tortagyertya, recsegő, lepke, durranó borsó. Ezeket a termékeket egész évben engedély nélkül megvehetik és használhatják azok, akik elmúltak 14 évesek. 

A 2. pirotechnikai osztályúak szintén alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járnak, de ezeket már szabadban, behatárolt területen való használatra szánták, mint a római gyertya, a röppentyű, a tűzforgó, a vezetőpálcás rakéta, a szikraszökőkút és a vulkán. Ezek a termékek 16 éves kortól szintén egész évben megvásárolhatók, a fiatalabbak viszont csak szülői felügyelet mellett használhatják. 

A 3. pirotechnikai osztályba tartozó termékek: a magas hatóanyag-tartalmú rakéták, telepek közepes kockázattal járnak, és kizárólag szabadban, nagy nyílt területen használhatók, zajszintjük nem ártalmas az emberi egészségre. Nagykorúak december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, tárolhatják, és december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig felhasználhatják. A fel nem használt 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket 2022. január 5-én 24 óráig a forgalmazóhoz vissza kell vinni, aki köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni. 

A 4. pirotechnikai osztályba soroltak nagy kockázattal járnak, kizárólag pirotechnikus által használhatók, zajszintjük nem ártalmas az emberi egészségre. Természetesen ebben az időszakban is csak ők vásárolhatják meg, ha rendelkeznek az ehhez szükséges engedéllyel. 

A rendőrség külön kiemelte, hogy pirotechnikai eszközök csak működési engedéllyel rendelkező, nyílt árusítású üzletből vagy forgalmazó raktárkészletéből vásárolhatók, ami az év végén, jellemzően bevásárlóközpontok környékén felállított konténerekben is történhet. Nagyon fontos, hogy ezeket a termékeket más tűzveszélyes anyag mellett, továbbá tetőtérben és alagsorban, valamint pincében tárolni nem szabad. A rendőrség kiemelte, csak engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátott terméket vásároljunk, a használati utasítást pedig olvassuk el és tartsuk be. 

Forrás: Balogh Ákos/Napló

Gyermekek ne férjenek hozzá a tűzijátékhoz, és indításkor felnőtt kezébe se való. Ne a földbe szúrjuk, hanem egy stabilan álló csőből indítsuk, ami lehet akár egy üres pezsgősüveg is. Meggyújtáshoz használjunk szúrólángot adó gázgyújtót vagy vihargyufát. Győződjünk meg arról, hogy a kilövésnek nincs akadálya, és tartsuk be a biztonsági távolságot. A szabadtérre szánt termékeket zárt térben soha ne használjuk. Legyen a közelben tűzoltó készülék, de minimum egy vödör víz. A házi kedvenceket tartsuk bezárva, mert ők sokkal érzékenyebbek a fény- és hanghatásokra. 

Czellár Levente pirotechnikus azt mondta, várták már az emberek, hogy ismét lehessen tűzijátékozni szilveszterkor, ezekből a termékekből főleg a fiatalok és a kisgyerekes családok vásárolnak. Az olcsóbb, illetve a játékos tűzijátékokat keresik elsősorban, a vásárlók fejenként átlagosan 3000-7000 forintot költenek el ilyesmire. Minden termék minősített, magyar nyelvű használati utasítás van rajta, enélkül nem is lehet forgalmazni.   

Egy jogász közösségi oldalán megjegyezte, a szabálysértési törvény szerint, aki a pirotechnikai termékek árusításakor, szállításakor és felhasználásakor megszegi az előírásokat, szabálysértést követ el. Emiatt a közterület-felügyelő és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője is szabhat ki helyszíni bírságot. 

Máté Alexandra, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság (VMRFK) szóvivője közölte, ne vásároljunk illegális árustól tűzijáték terméket, mert ezzel magunkat és környezetünket is veszélyeztetjük! Ha valaki bármilyen, akár pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértést követ el, és ez a rendőrség tudomására jut, a jogsértővel szemben a VMRF igazgatásrendészeti osztálya jár el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában