Szomorú

2021.12.01. 20:00

Leomlott a Szent György-hegy kápolnájának tornya

Leomlott a napokban Ify Lajos atya Emmaus kápolnájának tornya, a Szent György-hegyi remete egykori zarándokhelyén.

Szijártó János

Fotó: Szijártó János/Napló

A valaha szebb napokat látott épületegyüttes ma lehangoló látványt nyújt, s nem csak a leomlott torony miatt. Maga a hely az elhagyatottság szimbóluma is lehetne, mivel a többi építmény állapota sem jobb, mint a kápolnáé. Tulajdonképpen mostanra romhalmazzá vált mindaz, amit Ify Lajos plébános apránként, évek alatt felépített, bővített egészen 1967. szeptemberében bekövetkezett haláláig.

Forrás: Szijártó János/Napló

Hangodi László tapolcai történész, főmuzeológus lapunk kérdésére elmondta, hogy a szóban forgó helyszínen nem állt hasonló, korábbi építmény. Az önkéntes száműzetésbe vonuló Ify Lajos választotta ezt a helyszínt, miután felmondta fonyódi plébánosi állását. - Nem volt hajlandó a kommunista hatalommal és a békepapi mozgalommal együttműködni. Ezért jött át az északi partra, ahol önkéntes száműzetésbe vonult. Misézett minden nap, feljártak hozzá a hegyi lakók, sőt szentmiséit Tapolcáról, Fonyódról és távolabbi helyekről is sokan látogatták rendszeresen. Volt egy magas zászlórúdja a remetelaknak, s úgy adott jelet a déli partra, hogy felhúzta a lobogót. Ezzel jelezte, hogy otthon van és fogadja a látogatókat. 

 

Az épületeket egyenként húzta fel évek alatt, a kápolna mellett volt remetelak, vendégház, műhely sőt az állatainak is külön helyet biztosított. Érdekesség, hogy mindegyiket el is nevezte  (Vatikán, Nektár, Remetelak, Názáret, Őrház). A kápolna így kapta az Emmaus nevet - tudtuk meg Hangodi Lászlótól. A történész hozzátette, hogy az Emmaus egy (ma már nem létező) falu volt Jeruzsálem térségében, s arról híres, hogy Jézus itt ismerték fel először feltámadása után.

Forrás: Szijártó János/Napló

Itt, a hegyoldalban élt remeteként Ify Lajos, aki szabadidejében szőlőt művelt, ám hobbija volt az óragyűjtés, de nagyon szerette és gyűjtötte, illetve javította is a harmóniumokat. A régészethez csakugyan értett, volt, és jelentős eredményeket is elért ezen a területen. A Szent György-hegyen újkőkori, rézkori, késő bronzkori és római leleteket is talált, s azokat múzeumba is juttatta.

Forrás: Szijártó János/Napló

Halála után, a hatóságok kijátszásával, itt temették el az udvaron. Mellett nyugszik két házvezetőnője is. Az épületegyüttest az akkor élő házvezetőnőjére hagyta, majd ő tovább örökítette. A jelenlegi tulajdonos egy tapolcai lakos, akinek nem áll módjában az ingatlanról gondoskodni, bár jogosultsága jelenleg csak neki lenne hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában