A töknevelés győztesei

2021.12.28. 10:00

Lezárult a tótvázsonyi töknevelő verseny

Az idei év tavaszán egy új programot talált ki a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület annak érdekében, hogy aktivizálja a lakosságot az aktuális járványügyi szabályok betartása mellett. Meghirdették a Töknevelő versenyt, amelyre csaknem húsz család nevezett.

Molnár Sándor

A tökös akció győztesei, Szabó Andrásné és Sipos Ferencné, valamint középen Pápai Henrietta, a Te Jövődért Alapítvány elnöke látható

Forrás: Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület

A nemrégiben lezajlott ered­ményhirdetésen díjazták a legszebb és a legnagyobbra nőtt tököt is. 


Az új kezdeményezéssel összekapcsolták a helyi iskolai alapítvány támogatását és a faluhoz, valamint a természethez való kötődést is. Egy másik településen meghirdetett verseny internetes plakátja adta az ötletet a Töknevelő verseny megszervezésére. Ah­hoz képest, hogy első alkalommal hirdették meg az akciót, kedvező volt a fogadtatása. Közel 20 család gondolta úgy, hogy benevez, és vásárolta meg a magokat tartalmazó csomagot. A befolyt összeget A Te Jövődért Alapítvány kapta meg. 

A legnagyobb tök 33,7 kilogrammot nyomott Fotó: egyesület


A nevezők egészen őszig nevelgették a tököket, majd pedig a szervezők felkeresték a családokat, és lefotózták a nagyon vegyes képet mutató tökterméseket. Voltak, akik nem jártak sikerrel, volt olyan is, akinek nem nőtt meg a várt méretűre a termése, de szerencsére azért akadtak fotózni való termények is. A szervezők a súly alapján a legnagyobbnak járó elismerést könnyen odaítélték a büszke termelőnek, emellett a közösségi portálon lehetett szavazni a legszebb termésre a feltöltött fotók alapján. 


Sajnos arra nem kerülhetett sor, hogy valamilyen nagyobb, helyi rendezvényt dekoráljanak a tótvázsonyiak által termelt tökökkel. A legnehezebb tök, egy 33,7 kilogrammos példány Sipos Ferencné kertjében növekedett, míg legszebbnek a Szabó Andrásné által ter­mesztett tököt ítélték a szavazók. A szervezők ajándékkal díjazták a legjobbak lelkesedését, és jövőre szeretnék ismét meghirdetni a versenyt a településen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában