Készülődnek szilveszterre

2021.12.31. 10:00

Sláger a hagyományos magyar konyha

Kedvelik az emberek a hagyományos, magyaros ételeket, nagy sláger a szerencsét hozó malacsült, csülök és a lencse, hangsúlyozta Mayer Gyula.

Kovács Erika

Főleg a hagyományos, magyaros ízű ételeket keresik a vendégek, mondta Mayer Gyula, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke, egy alsóörsi szálloda vezetője

Forrás: Pesthy Márton/Napló

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke, egy alsóörsi szálloda vezetője azt mondta, már javában készülődnek szilveszterre. A vendégek körében nagyon népszerű a sertés, a vad és a marhahús magyaros ízesítésben, melyben alapvető a fokhagyma, a vöröshagyma, a fűszerpaprika és a birsalma Ezeket az ételeket hagyományos technológiával készítik, kemencében sütik, ahogy a töltött káposztát, a marhahús- és vadragulevest is. 

Forrás: Penovác Károly/Napló

Mindemellett a szilveszteri asztalokra kerülnek különféle sültek is, így malacsült, csülök pékné módra, borjúpaprikás galuskával, szűzszeletek darált hússal, sajttal, magokkal megtöltve, amit baconszalonnába göngyölve sütnek meg, és a vendég asztalánál szeletelik. Készítenek hideg falatkákat is, mint a füstölt marhanyelv, nagyon népszerű a kocsonya. A desszertek közül főleg a könnyedebbeket keresik a vendégek, illetve a különféle aprósütemények, édesek és sósak egyaránt a kedveltek. Utóbbiakat például túróval, sajttal, tepertővel töltik, népszerű a vagdalt húsos hasé, a vajastésztába tekert virsli megsütve.  

Mayer Zsanett szállodaigazgató
Forrás: Penovác Károly/Napló

Az édességekhez sok olajos magvat használnak: diót, mogyorót, pisztáciát, fenyőmagot, és készülnek töltött, valamint töltetlen omlós tésztákkal is. Nem maradhat el a hagyományos töltelék sem, mint a dió, a mák, házi sárgabarack és szilvalekvár. Vaníliaöntetes mákos guba és mákkal töltött kelt tészta nélkül nem telhet el a szilveszter és nem indulhat az új év. A szállodában éjfélkor lencsegulyást, virslit, malacsültet, kocsonyát kínálnak. Az újévi reggelit későn fogyasztják el a vendégek, amikor kocsonya, virsli, különféle saláták, hidegsültek szintén kerülnek az asztalra.  

Forrás: Penovác Károly/Napló

Mayer Gyula arról is beszélt, hogy a veszprémi étteremben szintén a hagyomány jegyében főzik meg az év végi ételt, így kocsonyát, malacsültet, csülköt. Népszerűek a hidegtálak is, a hagyományos töltött karajok vékonyra szeletelve, aszpikolva, illetve a vagdalt golyókban. Az év végi ünnepre hideg szendvicseket is készítenek, valamint túrókrémmel, sajtkrémmel töltött fánkot, hasét, valamint sültes tálakat bundázott húsokkal, roston sültekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában