Édes, csípős csemegék

2021.12.18. 15:30

Szaloncukor-kínálat a veszprémi piacon: minden, mi szemnek, szájnak ingere

A fenyőfa, a díszek és az ünnepi világítás mellett, ha karácsony, akkor sokaknak a szaloncukor is fontos. A veszprémi piacon kérdezősködtünk a kínálatról, az igényekről és az árakról. „Kilencvenféle szaloncukrot árulunk, az árak egészen széles skálán mozognak, hiszen a kilónkénti 1880-tól 7980 forintig terjednek” – sorolta munkatársunknak Környei Ágnes a pult mögül, amelyen hatalmas választékban álltak a színes, szebbnél szebb csomagolású cukrok.

Juhász-Léhi István

Hogy milyen extrákat láttunk? Ágnes elmondta, van többek között csokis kekszes, robbanó cukorkás, aszalt szilvás, konyakmeggyes, és különlegesség a díszdobozos Erős Pista-ízű szaloncukor. Mindezek mellett kézzel készültet, kézzel csomagoltat is szolgálnak Ágnesék, utóbbi közel 8000 forint kilónként. Eredeti tej- és étcsokik várják, hogy a fára vagy alá kerül- jenek. 


– Nagyon szeretik a vásárlók a zselés, gumicukros szaloncukrot, de az ínyencek a meggyes-mákosból is visznek kóstolót – árulta el Ágnes. – Viszik a levendulásat, a birsalmasajtosat és a sárgabarackos sajttortásat is. 


A szaloncukor őse a fondant-cukor, melynek gyártása az 1800-as évek végén terjedt el hazánkban. A polgári és főúri házak szalonjában kis tálkákban kínálták ezt a fajta édességet az érkező vendégeknek. Innen ered az elnevezése is: szaloncukor. A neve a német salonzuckerl szóból ered, Jókai Mór szalonczukkedlinek nevezte a kedvelt édességet. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában