Karácsony

2021.12.09. 17:00

Zöldebb a műfenyő?

Ha hosszútávra tervezünk, akkor a műfenyő környezetbarát választást jelent. Dönthetünk ennél is zöldebb megoldás mellett, ha a karácsonyi díszek összeállításakor a természet megóvására gondolunk. Több tippet ad ehhez szakértőnk.

Rimányi Zita

– Ha úgy tesszük fel a kérdést, mi a jobb, a fenyő vagy a műfenyő, akkor a válasz az: attól függ, mi az igényünk. Utóbbi gyártása környezetszennyező, mégis jó választás lehet, ha egyszer vesszük meg és sokáig, akár évtizedekig használjuk. Ezzel spórolhatunk.

 Akinek hiányzik az összehajtható, összerakható műfa felállításakor a fenyőillat, az pár örökzöld, lehullott ágat szedhet össze, kérhet el a kereskedőktől vagy vághat le a kertjében álló fáról és vázába helyezheti. Az illóolaj szintén megteremti a szokásos kellemes légkört – mondta el a veszprémi környezetvédő. Laczkó Boglárka szerint a legjobb lehetőséget az jelenti, ha kertészettől bérelünk cserepes fenyőt, amit akár visszavihetünk. Már többen ajánlanak ilyen megoldást. Ha pedig amúgyis szeretnénk kertünket tovább zöldíteni, akkor a megvett földlabdás fát az ünnepek után elültethetjük. Arra is több példa akad már, hogy a házuk mellett álló fenyőfát díszítik fel falun, kertes övezetben élők. Nem visznek be a szobákba emiatt örökzöldet.

 

Raklapból, seprűnyélből

 

Előfordul, hogy az ügyeskezű családfő fa seprűnyélre farag lyukakat, azokba illeszt fenyőágakat – a néphagyományok szerint olykor eleink ugyancsak így tettek. Manapság ezt a házi kézműveskedést gondolják tovább az alternatívnak nevezett karácsonyfák. Kinézetük mutatós, összeállítások könnyű. Számos kép mutatja meg újságokban, hogyan kell azokat elkészíteni. Azok alapján kedvünkre alakíthatjuk a sajátunkat. Laczkó Boglárka számos szépet látott már, raklapokból összerakottakat. A sajátjukat – amit akárcsak tavaly, idén újra feldíszítenek – vándorfának nevezi. Barátjuktól kapta, akinek több van, és a kölcsönadottat nem használja. Annak tartótengelyére eltérő hosszúságú ágakat rögzítettek. Hasonlóképp fűzhetők fel gallyak egymás alá és a háromszögforma a falra akasztható. Így a karácsonyfa elfér a kis lakásban. Maradék- vagy uszadékfát használhatunk, a végeredmény hangulatos, s amit magunk alkotunk, azt jellemzően jobban szeretjük nézegetni.

 

Sütik, tésztagyurma, papírhajtogatás
 

Az alternatív karácsonyfánkra és az adventi koszorúkra, asztali összeállításokhoz újrahasznosított és természetes anyagokból készülhetnek díszek. Hulladéknak szánt papírból hajtogathatunk csillagokat, sziveket. Szódabikarbónás tésztagyurmát formázhatunk, otthon pattogatott kukoricát felfűzhetünk. A legjobb megoldás a legfinomabb: süteményeket aggathatunk a fára, amiket aztán meg lehet enni. Szintén környezetbarát, ha a régi díszeket – akár a nagyszülőktől örökölteket – megőrizzük. Barátok egymás közt cserélgethetik a meglévőket. Ám sajnos a túlfogyasztás jellemző e téren: hajlamosak vagyunk mindig újabbakat venni. Pedig a kevesebb több, ha kevesebb dísz kerül a fenyőfánkra, jobban mutathat a végeredmény. A műfenyő azért is praktikus, mert erősebb, változatosan díszíthető, akár plüssfigurákkal, akár régi játékokkal. Minden évben másképp. Így elérhetjük, hogy ne unjuk meg amiatt, hogy mindig ugyanolyan formájú. 

Laczkó Boglárkáéknál ugyanazt a fenyőformát díszítik fel idén, amit tavaly. Az ágakból összeállított dísz igazán környezetvédő megoldás Fotó: Családi

Ledarálás, komposztálás
 

Az Agroinform felmérése szerint jelenleg a magyarok mintegy negyede díszít karácsonykor fenyő helyett műfenyőt. Az utóbbit választók körében a környezet védelme a leggyakoribb indok (46 százalék). Sokan emelik ki a több éven át lehetséges felhasználhatóság miatti árelőnyt (28 százalék) és a kiszáradásból fakadó levélhullás hiányát (26 százalék). A portál tájékoztatása alapján a karácsonyfának ültetett fenyők termesztése hasonló más mezőgazdasági növényekéhez. A kidobott fák többségét pedig komposztálják, így azoknak sem az előállítása, sem a megsemmisítése nem terheli a környezetet. Vásárlásukkal nagyrészt hazai termelőket támogatunk. A veszprémi környezetvédő ennek kapcsán azt kéri, hogy aki igazi fenyőt vesz, időben és mindenképp kijelölt gyűjtőhelyre rakja, ha már kidobná. Akkor tudnak az önkormányzatok a természetet óvó elhelyezésről gondoskodni, akkor ledarálják azokat, különben még január végén is a kukák környékét csúfítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában