Otthon

2022.01.23. 09:00

A tavasz színei, illatai: Ötletek természetes anyagokból készült dekorációkhoz

A tél végét még hiába várjuk, egy ideig biztosan marad a hideg, de jobb kedvre derülnek a melegre vágyók, ha a lakásban virít egy csokor virág, vagy természetes anyagból készült dísz fogadja a belépőt.

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az üzletekben már kaphatóak az olcsó, még csak zöldellő, bimbós, vagy már kinyílt hagymások, amelyek kosarakba, kaspókba ültetve a lakás díszei lehetnek a még ránk váró hideg napokon. 

A tőzike és a hóvirág ugyan védett, azonban ha nem szeretnénk lemondani róluk, vásároljuk olyat, amely fémből, vagy fából készült. Ízléseseket találhatunk a virágboltokban, lakberendezési üzletekben. A Rompos lányok, Tündi és Dia szerint a vintázs hangulatot kedvelők egy pöttyös fémbögrébe vagy kerámiacsuporba ültethetnek hagymást nárciszt, jácintot is. Ha van olyan kisebb porcelánedényünk, amelyet nem használunk, de nem sajnáljuk, abba is ültethetünk, szépen mutatnak benne. Laza földet tegyünk a hagyma alá és köré, a tetejét takarjuk mohával vagy zuzmóval, aztán öntözzük meg. 

Ha nagyobb edénybe ültetünk össze többféle hagymást, valóságos kis tavaszi kertünk lesz. Akár apró száraz ágakat, terméseket is tehetünk melléjük, így imitálva a természetes hangulatot. Kis csészében elfér a nárcisz, jácint, fürtös gyöngyike, nagyobb edényben a már ritkább, de annál mutatósabb hunyor, amelyet aztán szintén kiültethetünk majd a kertbe. Vízigényesek és hűvös helyen tovább élnek a tavaszi virágok, mint a meleg szobában. Legalább éjszakára tegyük őket hűvösre, ha lehet.  

A természetben számos dolgot találunk, ami alkalmas a díszítéshez. Például apró ágak, moha és száraz fakéregdarabok tehetnek jó szolgálatot. Jól mutatnak egy laposabb tálba szorosan egymás mellé téve a különböző fajtájú és színű mohadarabok száraz fakéreggel, esetleg kavicsokkal. Egy kis száraz fatörzset kivájva, vagy nagyobb fakérget felhasználva szintén készíthetünk díszt. Tobozt, kis terméseket, mohát ragasszunk rá. De egy faszelet szintén alkalmas erre a célra, akár a karácsonyi díszből is elkészíthetjük, ha felfrissítjük a kifejezetten ünnepi dekoráció eltávolításával. Annak helyére kerülhet kis maci, vagy tavaszi virág, pozsgás, kis kaktusz. 

A hóvirág védett, de a tavasz szerény hírnökéért rajongóknak ötletes díszek kaphatók fából, fémből. Díszítésnek megteszik apró ágak, moha, száraz fakéreg

Az asztalra tehetünk egyszerűen csak egy csokor virágot is, vagy válasszuk a cserepes, illatos nárciszt, a vidám jácintot, a cserepes, színes kis primulát. Tartós a korallvirág, és sokféle pozsgást is beszerezhetünk. Az ajtóra pedig tehetünk már tavaszi kopogtatót. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában