Sütőtök, zöldségek és burgonya

2022.01.05. 06:50

Csendes volt az év első piaca Veszprémben

Néhány éve nem lehetett itt mozdulni – jegyzi meg kollégám kedden reggel a vásárcsarnokban. Igen, de leginkább ez tavasztól őszig van így – teszi hozzá a zirci Jandala Attila.

Juhász-Léhi István

Jandala Attila nem hagyta ki az év első piacát

Forrás: Penovác Károly/Napló

– Ez az év első piaca, az év eleje mindig ilyen – jelenti ki az árus. – Ez számomra nem meglepő. Látják – mutat körbe –, az árusok java ki sem jön ilyenkor. 

Valóban, az év nagy részében alkudozástól, pletykától és persze a piaci élettől zengő csarnok most meglepően csendes. 

– Az árak nem mentek fel nálam, a helypénz sem változott – fogalmazott Jandala Attila, aki megjegyzi azt is: nála a nyári időszak az igazi, amikor vevőit málnával, szederrel, zöldbabbal tudja megörvendeztetni. Olyan finomságokkal, amik most nincsenek. 

– Most az van, amit a télre el lehet tenni – teszi hozzá. –De itt a sütőtök, ebből négy-ötfélét is termesztek. 

A sütőtökök között Jandala Attila szerint az a különbség, hogy melyik mennyire lédús. Amit a vevők általánosan ismernek, az a kanadai típusú, míg a hagyományosabbak a szürke héjúak. 

– Ez a nagydobosi és a kiszombori, ezeket egyre többen ismerik – mondta. – Természetesen mindegyik fajta ugyanúgy süthető, ám az egyik levesesebb, a másik pedig szárazabb. A nagydobosit nem lehet felülmúlni! Ha finomat fog ki belőle az ember, az nagyszerű. Igen, lehet sütőtökkrémlevest is csinálni belőle. Mi is nagyon szeretjük, egészséges, gyakran kerül otthon az asztalra. 

Az árak: egészben, magosan 350 forint egy kilogramm, míg felvágva, kimagozva 400. De kapható sárgarépa is Jandala Attila asztalán, amiből egy kiló 380 forint, ám akad 150-ért is. Utóbbi egy picit hibás, de ugyanolyan friss. A burgonya kilónként 200, a nagyobb 300 forint. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában