Szobor fémhulladékból

2022.01.20. 08:00

Háromméteres űrlény látható Cseszneken

Csodájára járnak a csesznekiek egy óriás szobornak, ami már csak pár napig látható falujukban. A helyi fémszobrász, Rónaszéki Zoltán ezúttal a cseszneki vár közelében álló mamutnál is nagyobb alkotást készített, amit a Transformers-filmek Űrdongója ihletett.

Rimányi Zita

Az óriás robot és alkotója: Rónaszéki Zoltán és autóalkatrészek egyedi konstrukcióban 

Forrás: Rimányi Zita/Napló

Háromméteres magasság, hatszáz kilós súly, több száz autóalkatrész mint összetevő, négyszáz órányi munka – ezek a számadatok jellemzik Rónaszéki Zoltán alkotását, amit fél év alatt készített el. Csak fémhulladékokat használt fel hozzá, ahogy minden munkája során teszi. Ezúttal a fogaskerekek, a dugattyúk, a csapágyak, a hajtókarok, a rugók és a karosszériaelemek emberfejű óriásrobottá álltak össze keze alatt. Mostani múzsájáról, Űrdongóról azt érdemes tudni, hogy ő a főhőse a Transformers-univerzumban a jók oldalán harcoló földönkívüli robotoknak, a botoknak. A magyarul Alakváltóknak nevezett kitalált világ játékgyártó cégek ötletére épült. Ők forgalmaztak először makettszerű játékokat, amelyeket járművekké, fegyverekké és más technikai eszközökké lehet átalakítani. Aztán többek közt képregényekben szerepeltek ezek.

– A szíve egy turbó, csak az arcán egy hétig dolgoztam – mondta el az alkotó jelenlegi kedvencéről. Hozzátehetjük: igazán kifejező lett. Magára licitált a cseszneki művész. Eddigi legnagyobb szobra egy mamutot formáz meg, ahhoz hasonló őslényt, amelynek maradványait a Balaton-felvidéken megtalálták és a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeumban őrzik. Most űrlényt álmodott meg kidobásra ítélt fémdarabokból. A Transformers-gondolatvilág azért áll közel hozzá, mert munkája alapja az átformálás, az újrafelhasználás elve. Olyan alkatrészeknek ad új életet, amelyeket eredetileg más funkcióra szánva hoztak létre. Új szerkezetbe építi be azokat, ahogy az említett film robotjai teszik, amikor folyamatosan újrakonstruálják magukat. 

Rónaszéki Zoltán legújabb óriás szobra megrendelésre készült. Nagytarcsára kerül egy irodaépület aulájába. Nemsokára elszállítják, amihez darus teherautóra lesz szükség. A művész emiatt a hátára kampók rögzítése alkalmas részeket szerelt, és összeállított egy kerekeken guruló keretet, amivel hanyatt dönthető. Így nem sérül meg az űrlény robot, aminek jobb karja mozgatható, az ahhoz rögzített fegyver lehajtható. 

A szemétből kincset alkotó művész az elkövetkezőkben évente szeretne egy hasonlóan nagy méretű művel előrukkolni, mert így az újrahasznosításra hívhatja fel a figyelmet. Akkor szintén ezt teszi persze, amikor jobbára kisebb szobrokat készít, főként azok kérésére, akik azokat személyre szóló ajándéknak szánják egyik szerettüknek, ismerősüknek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában