Begyűjtik a fenyőket

2022.01.10. 06:50

Ingyen elszállítják a szolgáltatók a kidobott karácsonyfákat

A karácsonyi ünnepek elmúltával indul a fenyőfák begyűjtése. A szolgáltatók a korábbi éveknek megfelelően ingyenes lehetőséget biztosítanak a kidobásra ítélt karácsonyfák elszállítására.

Tóth B. Zsuzsa, Molnár Sándor, Marton Attila, Szijártó János

Veszprémben megkezdte a kidobott karácsonyfák begyűjtését a VKSZ

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. Tapolcán és a környező 17 településen végzi a fenyőfák begyűjtését is. A társaság a közösségi oldalon közzétett programja szerint január 17–18-án (hétfőn–kedden), 24–25-én (szintén hétfőn–kedden) gyűjti be a reggel hét óráig kitett karácsonyfákat a megadott településeken. Tapolcán a kijelölt időpontok: január 17. és 24. Akinek nem felel meg az időpontok egyike sem, az a hulladékudvarban díjmentesen leadhatja a fenyőfát. 


Ajkán a belvárosban január 3-tól folyamatosan, szinte napi rendszerességgel gyűjtik be a konténerek mellé kirakott fenyőfákat. A külvárosi övezetekben és a kertvárosi részeken pedig igény szerint szállítják el a családok által kupacokba kihelyezett karácsonyfákat. 


– A tapasztalat az, hogy kidobott fák száma vízkereszt környékén emelkedik meg. Január közepéig általában a lakosság kihelyezi a karácsonyfák 85 százalékát, de egy kevés maradni szokott február elejére is. Ajkán, amíg lesz fa a konténerek mellett, addig folyamatosan elviszik azokat. Az elszállított fenyőket a szolgáltató tárolja, majd továbbadja a hasznosítónak – tudtuk meg Péter Gábortól, az Avar Ajka Városgazdálkodási és Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől. 


A megyeszékhelyen január 7-én, pénteken kezdődött meg a kidobásra ítélt fenyőfák összegyűjtése, mondta el érdeklődésünkre Czaun János, a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. (VHK) ügyvezetője. Hangsúlyozta, a korábbi évekhez hasonlóan a lakótelepeken és a tömbházas városrészekben gyűjtőjáratok indulnak január végéig, míg a családi házas övezetekben a kommunális hulladék gyűjtési napján szállítják el a fenyőket. A szolgáltató arra kéri a lakosokat, hogy a fenyőket csupaszítsák le, díszek és papírok nélkül helyezzék ki. A lakótelepeken lehetőség szerint kupacokat képezve, a családi házas városrészekben pedig a kommunális gyűjtőedény mellé kell kihelyezni a fenyőfát. 

A szolgáltató kérése, hogy a fenyők díszek nélkül várják a gyűjtőjáratokat
Forrás: Penovác Károly/Napló


A januárban begyűjtött fenyőket újrahasznosítják, azok Veszprémből a balatonfüredi komposztálóba kerülnek. Czaun János elmondta, tavaly Veszprémben 24 150 kilo­gramm fenyőfát gyűjtöttek össze a szolgáltató munkatársai, a gyűjtőjáratok összesen 850 kilométert tettek meg 2021 januárjában a városon belül. 


Sümegen január 18-án (kedden) és rá egy hétre, január 25-én szállítják el a fenyőket. A szolgáltató kérése, hogy reggel hét óráig mindenki helyezze ki a fát az ingatlan elé. Ugyanezen a napon szállítják többek között Bazsiból, Csabrendekről és Ukkról is. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában