Szigorú szabályok

2022.01.19. 11:30

Kegyhelyek az utak mentén: mi lesz a sorsuk?

Mi lesz az utak mentén felállított keresztek, kegyhelyek sorsa, melyek a balesetben elhunytaknak állítanak emléket? A kérdés azért aktuális, mert Veszprém körül teljesen megújulnak az utak, és az építkezések kapcsán a Magyar Közút is szembesülhet egy-egy kegyhellyel. Mi a protokoll ilyenkor?

Juhász-Léhi István

Az út menti kegyhelyek tulajdonosai többnyire nem ismertek

Forrás: Juhász-Léhi István/Napló

– Társaságunk közútkezelői hozzájárulást adhat egy-egy kegyhely közút területén történő elhelyezésére, létesítésére, de csak akkor, ha az nem veszélyezteti a forgalom biztonságát, a kegyhely kellő távolságra található az úttól, és van a közelében a biztonságos megállásra szolgáló hely – válaszolta a Napló megkeresésére Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője. 
– A nem megfelelően felállított építmények veszélyt jelenthetnek az úton közlekedőkre, elterelik a figyelmet, illetve veszélyhelyzet esetén az útpadkára lehúzódó gépjármű is beleütközhet. Útellenőreink rendszeresen járják az országos közúthálózatot, és tapasztalataink szerint nagyon ritkán kérnek a hozzátartozók ilyen ügyben hozzájárulást – jegyezte meg Pécsi Norbert Sándor. 
Hozzátette: a kegyhelyek kihelyezését természetesen tiszteletben tartják, de ha van rá lehetőség, akkor egyeztetnek a hozzátartozókkal, hogy hol és milyen módon tudják biztonságosan kihelyezni ezeket a tárgyakat a közutak mentén. 
– Mivel a kegyhelyek tulajdonosai többnyire nem ismertek, ezért társaságunk vagy a kivitelező nem tudja felvenni a kapcsolatot a tulajdonossal egy, a kegyhely környezetét is érintő felújítás esetén. Társaságunk nem érintett ebben, ha megrongálódik egy ilyen emlékmű, annak javításával kapcsolatban a tárgy sérülését okozónak és a kegyhelyet felállítónak kell eljárnia – mondta Pécsi Norbert Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában