Lakásdíszítés

2022.01.11. 18:40

Két szezon között is stílusosan

A karácsonyi ünnepkörnek vége, a tavasz azonban még nem jött el. A lakás olyan csupasz, a farsang pedig nem igazán alkalmas az enteriőr otthonossá tételére. Íme néhány egyszerű, de nagyszerű ötlet a ja­nuári lakásdekorálásra.

S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Egy natúr koszorúból minden évszakban ki lehet hozni valami újat: száraz virágok, fenyőág és korcsolya a tél hangulatos elemei Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Hagyomány szerint vízkeresztkor leszedtük a karácsonyfát, s ezzel együtt a legtöbb lakásból eltűnik az ünnepi dekoráció is. Visszakerülnek az üveggömbök, kismanók a dobozok mélyére, véget ért a girlandok, karácsonyi pálcikák időszaka is. A karácsonyi szövetek, párnahuzatok, szarvasos piros takarók, asztalterítők és székhuzatok is visszakerülnek a szekrényekbe. A lakás ilyenkor olyan csupasznak, lehangoltnak tűnik. Vége van a karácsonynak, de még nem kezdődött el a tavasz. A farsangra hangolódás irányába nem igazán érdemes elindulni, az nem éppen a lakásdíszítés tematikája. De akkor mégis, mit lehet tenni ebben az átmeneti időszakban?

 

A tél még javában tart, a januári időjárás adhat tehát kellő ihletet az otthon dekorációinak továbbgondolására. Igaz, manapság már csak álom a szép, hangulatos tél – jéggel, kristállyal, hóval és deres ablakokkal –, de a hajdanvolt fehér telek emlékeiből bőven meríthetünk ma is ötleteket. Első körben a karácsonyfáról lehámozott fényfüzéreket vegyük elő – sőt mi több, nem is kell eltenni őket a fa lecsupaszítása után. Összegömbölyítve tehetjük lámpásokba, üvegekbe, így a hangulatos megvilágítás a még mindig korai sötétedés idején, továbbra is télies hangulatot áraszt. A tél tematikájába jól illik a korcsolya, szánkó, hópehely, száraz virágok fenyőágakkal, termések – tobozok, gesztenyék, makkok – és még a kötött anyagok használata is. Íme pár ötlet a dekorálásra.

 

A szánkóra sajnos nem sok szükség van manapság, még ha szállingózik is a hó, túl sokra nem megyünk vele. A karácsonyfa helyére állítva, szépen „felfényelve” azonban igazán különleges dekorációs elemmé válhat. Polcokat is állíthatunk bele, melyekre további téli díszeket vagy növényeket tehetünk. A fényfüzérek mellett a hófehér, girlandhoz hasonló leveles dekorációk is csodás kiegészítőként kerülhetnek az ablakkeretekre, tükrökre, asztali futókra. Mintha csak a havas-jeges téli tájat hoztuk volna be az otthonunkba. A lehetőségek tárháza itt még nem ér véget: ha van otthon „kiszuperált”, kinőtt korcsolya, azt is felhasználhatjuk dekorációként. Ha nincs, megteszi a romantikus, csipkés, filcből készített csodaszép kézműves termék is. A korcsolyát akaszthatjuk a korábbi adventi koszorú elé fenyővel, száraz ágakkal, csipkebogyóval, fényfüzérrel, selyemszalaggal is. De tehetjük kopogtatóként az ajtóra is, szintén tetszés szerinti dekorációval.

A téli tematika továbbra is számos ötletet adhat a dekorációnak: ilyen a fényfüzér, a toboz és a szánkó is Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A gyerekeket is bevonhatjuk a munkába: készítsenek egyszerű fehér papírból csipkés hópelyheket, melyeket kétoldalas ragasztóval tehetünk a korcsolya köré az ajtóra vagy akár az ablaküvegre is.

 

A réten szedett nád, ágak és termések csodás kompozíciót alkotnak ilyenkor a vázában, fenyővel dekorálva vagy anélkül. Ezeknek egyébként mű változatuk is kapható, igazán élethű változatban. A száraz termésekből azonban nincs szükség műre: gyűjtsünk fenyőtobozokat és halmozzuk egy kosárkába. Jöhet hozzá bármilyen télies dekor: gomba, róka koma vagy csak egy kis műhó. A gyerekeket itt is bevonhatjuk: fonálból készíthetnek apró sapkákat, melyeket aztán a tobozokra tehetnek. Mindamellett, hogy különleges, igazán kreatív és télies megoldás is egyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában