Közösségi disznótor

2022.01.24. 15:00

Megvendégeltek mindenkit a jó hangulatú nyirádi eseményen

Az önkormányzat pályázati támogatással, jelentős összefogás mellett rendezte meg az idei közösségi disznóvágást a művelődési háznál.

Tóth B. Zsuzsa

A nyugdíjas-egyesület tagjai, Németh Jenőné és Bakos Józsefné húsos káposztát készített

Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A hagyományos programon mindenkinek jutott feladat, hiszen a településen egyetlen rendezvényt sem szerveznek a civilek nélkül. A Nyirád és környéke nagycsaládosok egyesülete nyerte a pályázatot, amely finanszírozta a rendezvényt, az óvoda és a hivatal dolgozói egész nap szorgosan tevékenykedtek, a bodyklubosok és a nyugdíjas egyesület tagjai forralt bort készítettek és kínáltak, de az idősek a 200 liternyi húsos káposztáért is feleltek. A polgárőrök vigyázták a rendet, és a közmunkásokkal állították fel a sátrakat. 

A helyi Gombás család által nevelt 270 kilogrammos disznót a sümegi Szabó Zoltán és családja dolgozta fel idén is. A hentes, Zoltán bányászként kötődik a településhez, az ő irányításával folyt a pörzsölés, a feldarabolás. Ezúttal a pecsenyéhez, kolbászhoz, májas és véres hurkához, sültekhez készítették elő az alapanyagot a falu lakói és vendégeik részére, friss fogyasztásra. A füstre nem hagytak semmit. Kisütötték a zsírszalonnát, a húsos, bőrös szalonnából pörcöt készítettek, amit aztán fokhagymával kentek meg, és lezártak, hogy összepárolódjon. A vesepecsenyét kolbászhússal töltötték meg, aztán hashártyába tekerték, úgy sütötték, a maradék kolbászanyagot szintén fátyolba tették sütés előtt. 

A tokaszalonnát fokhagymás pirospaprikával kenték be. A hentes a kolbászt csabai és gyulai fűszerezéssel készítette, az ízesítés alapja szegfűborsos, szurokfüves, köménymagos, szerecsendiós, szárított, darált paradicsomból készített paradicsomporos, paprikás keverék volt. Jó néhány szálat azonban nyirádi recept alapján fűszereztek a szélesebb választék kedvéért, de egyformán sikert aratott minden falat az ebédnél. 

Délután aztán a szórakozásé volt a főszerep, a színpadon egymást váltotta Szandi, Postás Józsi, Magyar Rózsa, Szabó Ádám, a Dupla kávé és Köteles Cindy. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában