Tél

2022.01.27. 20:01

Ne lépjünk a vékony jégre a Balatonon!

Mindössze néhány milliméteres, inkább hártyás, ráadásul nem összefüggő a jég a Balatonon, így sportolásra nem alkalmas. A vízi madaraknak viszont minden feltétel adott ahhoz, hogy ott most is jól érezzék magukat a tóban.

Kovács Erika

Sportolásra nem alkalmas a Balaton jege, de a vízi madarak nagyon jól érzik magukat a tóban Fotó: Kovács Erika/Napló

Alsóörsnél azt láttuk, a madarak, köztük a kacsák és a sirályok vidáman sétáltak a jégen, aztán a következő pillanatban már fürdőzhettek, mert a jég nem összefüggő, nagyon vékony, inkább hártyásnak nevezhető. Közvetlenül a partnál pedig egyáltalán nem fagyott be a tó.

Forrás: Kovács Erika/Napló

 Csondor Henrietta, megyei katasztrófavédelmi szóvivő azt mondta, jó dolog a korcsolyázás, de tartsuk be a szabályokat!

A szabad vizek jegére csak akkor szabad rámenni, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Ha ismeretlen a jégfelület vastagsága, kopogtatással ellenőrizzük, mielőtt rálépünk. Ha megrepedt alattunk a jég, akkor feküdjünk hasra és lassú mozdulattal kússzunk a part felé. Ha a jég a korábbi előjelek nélkül szakad be, vagy túlságosan későn reagálunk és már beszakadt alattunk, azonnal tárjuk szét karunkat és dőljünk előre, minden eszközzel gátoljuk meg, hogy a jég alá csússzunk vagy lemerüljünk a vízbe. Egyedül, sötétben, kedvezőtlen látási viszonyok mellett, és folyó vizeken soha ne merészkedjünk a jégre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában