A legfontosabb a megelőzés

2022.01.29. 16:00

Prevenciós programot állítottak össze a tapolcai fiataloknak

A tapolcai középiskolások részére szervezett prevenciós előadást a Lelki Egészségfejlesztési Központ (LEK) a közelmúltban. A program előterébe a drogok kerültek.

Tóth B. Zsuzsa

Magvas Zoltán szerint minden lehetőséget meg kell ragadni a prevencióra, a fiatalok elérésére

Magvas Zoltán, a LEK szakmai vezetője köszöntőjében elmondta, hogy elindítottak egy programot, amely kifejezetten a fiatalokat szólítja meg, a célja pedig a prevenció. 

Gönczi Gábor mentálhigiénés szakértő beszélt a függőség veszélyeiről, amelyeket személyesen is átélt. Amint a több mint egy évtizede szenvedélybetegekkel foglalkozó szakértő vallotta, korábban a kábítószerek rabjaként élt. Alkoholista szülők gyermeke- ként szeretet nélküli környezetben nőtt fel, és már tizenévesen megismerkedett a drogokkal: a rossz környezetben egyszerű megoldásnak tűnt a felszabadulást, gátlásoldást ígérő drogokhoz nyúlni. Nem számolt azonban a súlyos következményekkel. 

Az előadáson érintette a szenvedélybetegségek széles körét is, hogy azokból is tanulhassanak a diákok. Felhívta a figyelmet a viselkedési addikciókra, amelyekkel nap mint találkoznak a LEK munkatársai is. Amint mondta, a telefon, a számítógép, az internet használatához fűződő kóros függőség a szerfüggéshez hasonlóan súlyos elvonási tünetekkel járhat. 

Magvas Zoltán a preventív programról szólva elmondta lapunknak, hogy elsőként a Batsányi János Gimnázium és Kollégium tanulóinak szerveztek függőségekkel foglalkozó előadást. A gimnazisták dokumentumfilmet néztek meg, melyben szenvedélybetegek életútját kísérhették nyomon, majd a látottakat feldolgozták a szakemberekkel. Feltehették kérdésekeit, lehetőséget kaptak a vélemény­nyilvánításra. 

A program részeként a felépülés útjára lépő önkénes tapasztalati szakértő, Takács Bertold osztotta meg élményeit az érdeklődőkkel, hogy a függőség problémakörét közelibbé tegye. 

A Széchenyi István Baptista Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium diákjai az előadásokat követően a Toxicoma című filmet láthatták, abban Szabó Győző színművész drogkarrierútjával ismerkedhettek meg. Azt közös reflexió követte a LEK szakembereinek segítségével, ahol megvitatták a felmerülő kérdéseket. A programsorozat résztvevőit biztosították arról, hogy van szakembergárda, amelynek tagjaihoz fordulhatnak mentálhigiénés problémájukkal. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában