Csaknem két évtizedes hagyomány

2022.01.02. 08:00

Túrával köszöntötték 2022-t az ajkai természetbarátok

A hagyományoknak megfelelően túrával köszöntötték az új évet a Bánki Donát Természetbarát Egyesület tagjai.

Tisler Anna

Forrás: Gyarmati László

Már csaknem két évtizedes hagyomány, hogy január elsején délelőtt találkoznak és tesznek egy nagy kört a város környékén. 

Az idén délelőtt 10 órakor a belvárosi szoborparknál találkozott 31 vidám, lelkes természetjáró, hogy Káldi Géza aranyjelvényes túravezetővel megtegyenek csaknem 10 kilométert a kellemes, már szinte tavaszi időben. A legfiatalabb túrázó 7 esztendős volt, a legidősebbek pedig túl a nyolcvanon. 

A csapat Ajkarendek felé vette az irányt, majd a várost elhagyva a hegyen folytatta az útját. Alig három kilométer után a dombtetőn megpihenve megcsodálták a kilátást. Nem csupán a lábuk előtt levő Ajkarendek, hanem a távolabbi Bakonygyepes, sőt még a magyarpolányi Kálváriadomb is tisztán látszott.

Az összeszokott csapat tagjai felelevenítették a régi emlékeiket. Szóba került az időjárás is. Elmondták, kirándultak már mínuszokban, volt, hogy a lábuk alatt frissen esett hó ropogott, a hóban a nyomokból megállapították, hogy milyen állatok élnek az adott területen. 

Káldi Géza elmondta, hogy a 2021-es túrajelentések feldolgozása után kiderült, az egyesület tagjai tavaly 950 túranapot teljesítettek, amely a 170 tagú szervezetben jónak számít. A cél nem a rekordok döntése vagy a mindenáron való teljesítés, hanem az, hogy érezzék jól magukat, sportoljanak, szeressék és védjék a természetet, és alakuljon ki egy jó közösség. 

A tagok a szabadidejük és edzettségük függvényében vállalkoznak a túrákra. Vannak, akik megjárták az El Caminót, mások a Kéktúra útvonalát, és vannak, akik csak a város környékét fedezik fel gyalogosan. 

Az idei első programon az erdőn át Vadasásához mentek, majd a patak mentén haladva értek ki a Téglagyári útra. Útközben megkínálták egymást az ünnepekről maradt süteménnyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában