Körkép

2022.02.08. 08:00

A Csobánc remek célpont hétvégi túrához

A Balaton-felvidék tanúhegyeinek egyik legszebbike, a Csobánc remek úti cél, ha kisebb kirándulást tennénk egy kilátópontra.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A 376 méter magas hegytetőt bármelyik irányból közelítjük is meg, csupán két-három kilométeres távra kell számítanunk. Indulhatunk Tapolca-­Diszel felől, Gyulakesziből a zöld túrajelzés mentén, vagy Káptalantóti irányából, de mindenképpen gyalog. Hangulatos présházak, szőlők mellett visz az utunk. Keszi déli határában a hegy lábánál fekvő különleges alakú Papsapka-köveket rejtő, fokozottan védett természetvédelmi területet, az úgynevezett Kőmagast is útba ejthetjük.

Forrás: Pesthy Márton/Napló

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban emelkedő hegyre az országos Kék túra útvonala is felvezet, a tetőn pedig szinte minden hétvégén találkozhatunk siklóernyősökkel. A csupasz, lapos területről körbenyílik a kilátás északra, a sümegi vártól a Balatonig, sőt, tiszta időben a pécsi tévétorony és az Alpok is látható. A 13. században épült Csobánc vára ma is álló romjai időutazásra csábítanak. A török seregeknek többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült elfoglalniuk a Tapolcai-medence csonka kúp alakú, ba­zaltsapkás tanúhegy tetején álló erődítményt, de mi bármikor meghódíthatjuk. 

Forrás: Pesthy Márton/Napló

A Kopasz-hegyre szintén minden évszakban érdemes felsétálni, Mindszentkálláról, a katolikus templomtól mindössze két kilométeres túrával juthatunk fel, 270 lépcsőn. Útközben a Rákóczi utcából a Garány-tető érintésével találjuk az egykori Kisfalud község templomának Árpád-kori romját. Egy nagyobb fennsíkra érünk, amely kellemes sétára csábít. 

Forrás: Pesthy Márton/Napló

A keleti és déli oldalról nyílik a legszebb kilátás. A hegytetőn a Káli-medence látványos panorámája mellett rálátunk a Balatonra, Csobáncra, Hegyesdre, a Hegyestűre, a Fekete-hegyre. 

Forrás: Pesthy Márton/Napló

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában