Lesre futottak

2022.02.03. 06:50

A tortát elfogadták, majd gyorsan visszavonulót fújtak a medvék

A Veszprémi Állatkert idén sem bízott semmit a véletlenre, a medvéknél is a gyomron keresztül működik a szerelem, éppen ezért három gyümölcstortával várták a három macit szerda délelőtt a hagyományos Medvelesen.

Juhász-Léhi István

Forrás: Penovác Károly/Napló

A medvék kijöttek, jóízűen falatoztak a tortából – amely főtt rizsből, almából, néhány szőlőszemből és kekszből állt –, ám néhány átmozgató és egy-egy kósza gyors kör után láthatóan szívesen mentek vissza a kuckójukba. Nem csoda, odabent minden bizonnyal melegebb van.

– A Veszprémi Állatkert több mint 60 éves, és már a kezdetektől voltak medvék, amire rendkívül büszkék vagyunk – mondta Török László állatkert-igazgató. – Amire különösen büszkék vagyunk, az az, hogy nemrég nyílt meg az új medvekifutónk, ami Magyarországon, és nyugodtan kijelenthetem, hogy Európában is mintakifutó lett hatalmas külső terével, modern belső kiszolgálóegységeivel. 

Tavaly sajnos nem tudtak hasonló rendezvényt tartani, hiszen a pandémia közbeszólt, ám szerdán két veszprémi intézmény, az Egry úti Óvoda apróságaival és a Báthory iskola 3/B-seivel nagyon tartalmas délelőttöt tudtak eltölteni. 

A népi hagyomány szerint, ha a medve gyertyaszentelő- kor kijön a barlangból és meg- látja az árnyékát, akkor visszabújik és alszik tovább, mert hosszú lesz a tél. Azonban, ha borús idő van, akkor kint marad, és lassan itt a tavasz. 

– Ezúttal nem is ez volt a program jelentősége, hanem az, hogy a gyerekek itt voltak, megismerkedtek a munkánkkal, többet tudtak meg az állatokról, erről a népi hagyományról. Sőt! Együtt bementünk a kifutóba, ahol elhelyeztük a tortákat a medvéknek – mondta Török László. – Ne felejtsük el, hogy ők az a generáció, amelyet a legkönnyebben meg tudunk szólítani az állatok szeretete és a természetvédelem kapcsán. 

Csizmadia Károly zoopedagógus arról mesélt a gyerekeknek, hogy a medvék időjárásjóslásának hiedelme és hagyományai Erdélyben is megtalálhatók, de sokak szerint Jókai Mór regényíró fantáziájában született meg az időjós medvének máig is élő alakja. 

A Báthory István Általános Iskola 3/B-seinek egy kísérőtanára, Rektor Dóra volt, aki elárulta: pályáznak az év állatvédő általános iskolája címre, aminek keretében döntöttek úgy, hogy nem hagyják ki az idei Medvelest. 

– Én sem voltam eddig ilyen eseményen, nagyon érdekes és izgalmas program volt – újságolta a pedagógus. – A gyerekek reggel elhozták a kedvenc medvéjüket, a macikhoz kapcsolódó verseket olvastunk és dalokat énekeltünk. Nagyon fontos, hogy a gyerekek szeressék az állatokat, nagy hangsúlyt fektet iskolánk a természettel való kapcsolatra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában