2022.02.13. 07:00
Aszalva, szárítva is finom és egészséges
Kiváló fogyókúrás nassolnivalót készíthetünk zöldségeket aszalva.
Ha egészséges nassolnivalót készítenénk, különféle zöldségeket aszaljunk, szárítsunk. Tárolni lezárt befőttesüvegben a legcélszerűbb
Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló
Horváth Katalin élelmiszeripari technikus ajánlja, hogy próbáljuk ki az aszalást zöldségcsíkokkal vagy hagymával. Akár a sütőben is aszalhatunk, száríthatunk. Kezdjük 70 fokon, majd 50 fokon folytassuk a szárítást nagyjából hat-nyolc órán át. Ez idő alatt fakanállal támasszuk ki a sütő ajtaját, hogy a pára távozzon.
Ha csörgősre száradt a zöldség, ételízesítőt is készíthetünk belőle, ahhoz össze kell aprítanunk késes aprítóval vagy darálóval. Adhatunk hozzá a végén szintén szárított zellert, petrezselyemzöldet, lestyánt, bazsalikomot. Az összekevert szárított zöldséget légmentesen lezárva tároljuk.
A legjobb, ha ősszel készítünk egész évre való ilyen keveréket a kertben termett zöldségekből. De akár ilyenkor is összeállíthatjuk, a zöldségesnél mindent beszerezhetünk hozzá. Igaz, hogy nem saját termés, de a bolti ételízesítőknél sokkal jobb. Ugyanis azok zöldségtartalma 20 százalék sincs, viszont sok sót és még cukrot is tartalmaznak, ízfokozót, színezéket ugyancsak több esetben.