Fogyókúrás nassolnivalók

2022.02.13. 07:00

Aszalva, szárítva is finom és egészséges

Kiváló fogyókúrás nassolnivalót készíthetünk zöldségeket aszalva.

Tóth B. Zsuzsa

Ha egészséges nassolnivalót készítenénk, különféle zöldségeket aszaljunk, szárítsunk. Tárolni lezárt befőttesüvegben a legcélszerűbb

Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Horváth Katalin élelmiszeripari technikus ajánlja, hogy próbáljuk ki az aszalást zöldségcsíkokkal vagy hagymával. Akár a sütőben is aszalhatunk, száríthatunk. Kezdjük 70 fokon, majd 50 fokon folytassuk a szárítást nagyjából hat-nyolc órán át. Ez idő alatt fakanállal támasszuk ki a sütő ajtaját, hogy a pára távozzon. 

Ha csörgősre száradt a zöldség, ételízesítőt is készíthetünk belőle, ahhoz össze kell aprítanunk késes aprítóval vagy darálóval. Adhatunk hozzá a végén szintén szárított zellert, petrezselyemzöldet, lestyánt, bazsalikomot. Az összekevert szárított zöldséget légmentesen lezárva tároljuk. 

A legjobb, ha ősszel készítünk egész évre való ilyen keveréket a kertben termett zöldségekből. De akár ilyenkor is összeállíthatjuk, a zöldségesnél mindent beszerezhetünk hozzá. Igaz, hogy nem saját termés, de a bolti ételízesítőknél sokkal jobb. Ugyanis azok zöldségtartalma 20 százalék sincs, viszont sok sót és még cukrot is tartalmaznak, ízfokozót, színezéket ugyancsak több esetben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában