Gyógyír torokbajokra

2022.02.10. 11:30

Az áldás után a nyitott pincék várták az érdeklődőket Balatoncsicsón

A hagyományoknak megfelelően február első szombatján Szent Balázs-napi szentmisét tartottak a Szentantalfa és Balatoncsicsó határában lévő Szent Balázs-templomromnál.

Hegyi Zoltán

Forrás: Pesthy Márton/Napló

A Nivegy-völgy jelképeként is ismert, festői környezetben fekvő templomhoz ez alkalommal is szép számmal érkeztek zarándokok, hívők, turisták és érdeklődők, hogy meghallgassák a szentmisét, és részesüljenek a hagyományos Balázs-áldásban. 

 

Szent Balázs püspök és vértanú Diocletianus és Licinius római császár uralkodásának idején élt, a legenda szerint egy barlangban, ahol vadállatok vették körül, őrizték és áldását várták. Már életében gyógyítóként ismerték, később az egyház a torokbajok elleni védőszentként tisztelte. 

 

Időjelző szentként is ismeretes, ünnepének ideje a tél végét jelzi, ugyanakkor a veszedelmes viharokét is. Oltalmát és gyógyítását kérik többek között a fúvószenészek és az énekesek is. 

 

A szentmise végén az egybegyűltek a papokhoz járultak, akik keresztbe illesztett, összecsavart gyertyát tartottak a hívek álla alá, és a következő szavakat intézték hozzájuk: Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására őrizzen meg téged Isten a torokbajtól és minden más betegségtől. Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Ámen. 

 

A szertartás után csodálatos panoráma, szikrázó napsütés, átmeneti viharszünet és a környék méltán nevezetes nyitott pincéi várták a résztvevőket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában