Azonos gondolkodás, alkotó viták

2022.02.13. 08:00

Letagadhatnak néhány olyan évet, amit egymásnak köszönhetnek

Elváltak és függetlenek voltak, amikor 1998 tavaszán megismerkedtek. Első hét közös évük után ceremóniamentes esküvővel erősítették addig is jó kapcsolatukat. Már csaknem negyedszázada boldog együtt Lehóczki Laura és Debreczeny Zoltán. Ezért megkérdeztük a természetgyógyász-grafológust és a festőművészt, mi a titka házasságuknak.

Rimányi Zita

Forrás: Penovác Károly / Napló

Munkahelyükön találkoztak, amit hamar elhagytak. Mindkettőjüknek volt megélhetési terve, tudása. Külön-külön talán felelőtlenség lett volna, de együtt mertek váltani. Rég tudják: magánéleti és egzisztenciális szempontból egyformán jó döntést hoztak.

– Megismerkedésünk után türelmi hónapok jöttek. Semmit nem siettünk el. Soha, semmiben nem gondoltunk mást. Mitől jó a házasságunk? Kölcsönös és totális a bizalom. Egymás előtt nem voltak, ma sincsenek titkaink. Legyen szó a családi gazdaságról, a monogámiáról, az erkölcsi kérdésekről. Igyekszünk jog- és szabálykövetők lenni akkor is, ha nem értünk egyet valamivel. Ilyenkor hallgatunk. Mire figyelünk kapcsolatunk érdekében? Tulajdonképpen szinte semmire. Szinte, mert azért vannak nagyon eltérő személyiségjegyeink. Terveinkhez, céljaink megvalósításához nem mindig azonos úton jutunk el. Laura nyugodtabb, reálisabb, precízebb, fegyelmezettebb. Én lobbanékonyabb, álmodozó vagyok és sajna türelmetlenebb, hedonistább. Biológiai óráink sem járnak teljesen egy ingára, ezért kialakultak az úgynevezett énidők – mondta el Debreczeny Zoltán. Az is kiderült, nagyobb családi beruházások, kertátalakítás, autócsere, külföldi utazás előtt sokat vitáznak, érvelnek, bizonygatnak. Aztán papír, ceruza, vázlatok, számítások következnek. A kezdeményezés többnyire férfi ágról érkezik, míg a döntés sok asszonyi finomítás után közösen születik.

– Szeretem az okosságát, a szorgalmát, a tartását, a visszafogott eleganciáját. Imádja a kertjét, a konyháját. Egész életében tanul és tanít. Legfőbb erénye mégis az, hogy engem elvisel. Szeretem, hogy büszke lehetek rá – sorolta Zoltán a feleségéről. Laura párjáról úgy fogalmazott: "Azt a nagy eszét szeretem. Az átlagtól eltérő gondolkodását, a mindig utat törő kreativitását. Az önzetlenségét, az élet minden területén megnyilvánuló nagyvonalúságot. Amikor a közbeszédben elhangzik a "férfi értékek tisztelete és megléte” kifejezés, arra gondolok, ezzel lehet leginkább jellemezni Zoli habitusát."

Fontosnak érzik egy jó házasságban az életstílus béli, világnézeti, intellektuális azonosságokat. Ami ezen túl van, az a tolerancia. Fontos elfogadni és respektálni társunk aktuális rigolyáit, a test kopásával járó változásokat – állítják. Ami a lélek egészségét illeti, szerintük fontos a derű, az optimizmus. Gyakran nevetnek, akár saját magukon. Barátaik szerint letagadhatnak néhány olyan évet, amit egymásnak köszönhetnek.

Úgy vélik, munkájuk nagyon eltérő. Lauráé felelősségteljes. Egy természetgyógyász mások testi egészségéért vállal felelősséget. Grafológusként inkább a személyiség korrekcióját, elemzését végzi, amihez empátia, diszkréció és persze szakmai tudás kell. Festeni más. Elszabadulhat a fantázia, tobzódhatnak a színek, gondolatok. Alkalmazkodnak társuk programjához, mindent megtesznek párjuk sikeréért. Semmiben nem rivalizálnak. Alig várják a tavaszt, hogy leporolják a tavaly beszerzett e-bringákat, kicsi kertjük fűnyíróját, ásóját, kapáját, kisharangját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában