Tavasz

2022.02.27. 11:00

Már nyílnak a kertekben a krókuszok

A krókuszok most kezdenek nyílni a kertekben, üde színfoltok a pázsitban, a fák alatt.

Tóth B. Zsuzsa

A krókuszok a tavasz első hírnökei közé tartoznak, február és április között hozzák virágaikat Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A kerti sáfrányként is ismert apró, kora tavaszi hagymás növény Bakos József dísznövénykertész szerint a tavasz első hírnökei közé tartozik. Sok kertben virágzik már a szivárvány szinte minden színében. A fehér, kék, lila, bíborvörös, sárga különböző árnyalataiban vásárolhatunk virághagymát, a leggyakoribb krókuszok a sárgák. De kétszínűekkel is gyakran találkozhatunk, sőt, cirmosakkal szintén. 

 

Serleg alakú virágai a talaj közelében nyílnak, általában a tél végét jelzik, de van néhány gyönyörű őszi krókuszfaj is. Február és április között hozza virágait, egyes fajták már a tél végén, míg mások csak márciusban bontják szirmaikat. 

 

A krókuszok hagymáit ősszel kell ültetnünk ahhoz, hogy ilyenkor virágot bontsanak. Bármilyen déli fekvésű, napos, nyílt helyen jól érzik magukat, de a legszebben a gyepben, vagy a kerti szegélyekben, fal tövében, vagy a teraszon elhelyezett cserepekben virítanak, más kora tavaszi hagymás virággal együtt. Szépségük csoportosan ültetve érvényesül igazán. A krókuszok jó vízáteresztő talajt igényelnek. Az ősszel virágzók hagymagumóját nyár végén ültessük el, és nem sokkal később nyílni fognak, még mielőtt a leveleik megjelennek. A tavaszi virágzásúakét az ősz folyamán bármikor elültethetjük a fagyok előtt, hagyma méretének kétszerese, háromszorosa legyen az ültetési mélység. A hagymák csúcsával felfelé, egymástól öt-nyolc centiméter távolságra ültessük a hagymákat. Ültethetjük virágágyás elejébe, vagy sziklakertbe, lomblevelű fák és cserjék alá, vagy akár a gyepbe. Amennyiben a gyepbe ültetjük, szedjünk ki egy gyeptéglát, ültessük el a hagymagumókat, majd óvatosan helyezzük vissza a kivágott gyepet. Nem kell félnünk, a krókusz könnyen kinő a füvön keresztül. Ez utóbbi esetben arra kell figyelni a tavaszi virágzás után, hogy a fűnyíróval le ne vágjuk a még zöld leveleket.

 

 Azok többnyire csak elvirágzás után jelennek meg. 

 

A krókusz a betegségekkel, kártevőkkel szemben jól ellenáll és bátran nevelhetjük akár cserépben is az erkélyen. Meghálálja, ha az ültetés előtt néhány héttel érett komposztot, vagy istállótrágyát keverünk a földjéhez. Az ültetés során már ne használjunk trágyát, mert közvetlenül érintkezve a hagymákkal, azok rothadását okozhatja. Amennyiben a kert földje agyagos, ültetéskor szórjunk a hagymák alá kavicsot, így növelve a talaj vízáteresztő képességét. Érdemes öt–hét centiméter vastagságban komposzttal, vagy lombbal takarni az újonnan elültetett hagymákat. Ezzel egyrészt segítjük a föld nedvességének megtartását, másrészt megvédjük a hagymákat a fagytól. Tavasszal, amint az új hajtások megjelentek, távolítsuk el a talajtakaró réteget. 

 

Napos vagy enyhén félárnyékos helyeken virágzik a legdúsabban. Ültetés után és a virágzási idő alatt néhányszor öntözzük meg a növényeket, de csak akkor, ha száraz, csapadékmentes az időszak. A következő évi virágzás érdekeiben leveleiket csak akkor távolítsuk el, ha már megsárgultak. A krókuszok fiókhagymáikkal gyorsan szaporodnak. Ha túl sűrűn helyezkednek el, vagy kevesebb virágot hoznak, szét kell osztani a hagymákat. TBZS 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában