Észak-Európa

2022.02.27. 16:30

Szarvaspark és katedrális - Utazás Dánia második legnagyobb városába

Dánia második legnagyobb városa Aarhus. Neves egyetemmel büszkélkedhet. Számos új beruházása köszönhető annak, hogy 2017-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet viselte. Nevét a magyarok hajlamosak Árhusnak ejteni, de helyesen: Orhusz.

Rimányi Zita

Aarhus modern művészeti múzeumának tetején szivárványfolyosón sétálhatunk, színesben láthatjuk felülről a várost

Forrás: Rimányi Zita/Napló

Számos külföldi, sok magyar diák tanul Aarhus felsőoktatási intézményeiben, már ettől izgalmas, sokszínű az élete. Amikor az utazóknak ajánlják látnivalóit, megemlítik a városháza különleges óratornyát, amelyet kívülről hálóz be oszlopketrec; modern művészeti múzeumát, skanzenjét, esetleg jéghegy alakú lakótömbjeit. Akik már jártak ott, azt javasolják, hogy ne hagyjuk ki korcsolyapályájának kipróbálását. A helyszínen kölcsönözhetünk hozzá koricipőt. Sétálhatunk varázslatosan mesés botanikuskertjében, tengerpartjának több szakaszán, mindenhonnan más képét mutatja a település. Az egyik közelében van a szarvaspark, ahol szabadon élnek az állatok, mégis megsimogathatók, kézből etethetők. Érdemes elmenni az egyetem kiállítóhelyeire, a természettudományi gyűjteménybe, ahol életnagyságú emlősök sorakoznak, tudományos csodák, technikai kísérletek nézhetők meg, planetárium működik. 

A tengerparthoz közeli szarvasparkban megsimogathatjuk a kis pöttyösöket

Forrás: Rimányi Zita/Napló

A településnek kicsi a történelmi magja, nagyobb része családi házas, természetközeli övezetekből áll. A bevásárlóutca közelében, vízparton sorakoznak a kávézók. A közelben van a klasszicista színház és az egyszerű belső díszítésű katedrális, amelynek egyik hajójában egy többárbócos óriási makettjét lógatták fel. 

A dán város katedrálisa

Forrás: Rimányi Zita/Napló

Aarhusban az EKF központi témája az újragondolás volt. Nem sokkal előtte készült el a Dokk1-nek nevezett komplexum, a kikötőhöz közel álló, kilátóként szolgáló modern könyvtár, számos számítógéphasználati, találkozási hellyel. A városban a természetbe vezető tanösvények kezdeténél kőre festett QR-kód található, amely mobiltelefonnal leolvasható. Az így letöltött alkalmazás nyújt útmutatót a kiránduláshoz. Ezen a településen sehol nem kell sorba állni, mindenhol sorszámot lehet húzni. 

 

A városháza közelében mókás szabadtéri szobrok találhatók. Nyáron általában a homokos tengerparton hasonló modern alkotások csodálhatók meg. A város híres múzeumi falujának neve: Den Gamle By. Történelmi épületeket raktak itt újra össze. Mi skanzennek neveznénk, de itt városi házak vannak. Aarhus modern művészeti múzeumát ARoS-nak nevezik. Tetején kör alakú szivárványfolyosón sétálhatunk, üvegfalain át színesben látható a város felülről. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában