Kert

2022.03.13. 09:00

A primula az évszak egyik legszebb virága

A primula vagy ismertebb nevén kankalin minden évben a tavaszi virágok egyik legkedveltebbje.

Tóth B. Zsuzsa

A primula az egyik legkedveltebb és legszebb tavaszi virágunk, amely akár éveken át megörvendeztethet bennünket Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Egyre nagyobb színválasztékban kapható, viszonylag olcsó, és ma már nemcsak óriás, hanem telt virágúakkal is találkozhatunk. Némelyikre szinte rá sem lehet ismerni, csak a leveléről, de nem tudunk ellenállni a szépségüknek, így minden évben veszünk néhány tövet. Nagy kérdés, hogy az ilyenkor vásárolt kankalint elültessük-e a kertbe. 

 

Rompos Dia kereskedő szerint sokan nem tudják, hogyan is kell gondozni és ápolni a kankalinokat. Ezért, amikor hazaviszik, pár nap alatt a növény elszárad, és szinte eltűnik a cserépből. Amennyiben erkélyen, vagy egy hideg, de világos folyosón szeretnénk tartani a virágot, érdemes a boltban vásárolt növényeket átültetni egy nagyobb méretű cserépbe. Szereti a savanyú virágföldet vagy az általánosat, azt keverjük tőzeggel. Ne trágyázzuk túl, de tavasszal, a virágzási időszakban egy minimális tápoldatos vizet bő virágzással hálál meg.

 

 

Ha a talaj még fagyos, de szeretnénk kiültetni a primulát, a vásárlással egy időben szintén érdemes egy nagyobb cserepet és egy kis zsák savanyú virágföldet is vásárolni mellé, mivel ezek a primulák szinte csak tőzegbe vannak elültetve egy kisebb cserépbe, így gyakran a legnagyobb gondoskodás ellenére is pillanatok alatt kiszárad az ültetőközegük a lakásban. Egy nagyobb cserépbe és rendes virágföldbe átültetett primula viszont gyönyörűen fog virágozni az ablakban. 

 

Azokat a leveleket, amelyek érintkeznek a talajjal, érdemes eltávolítani, mert a nedvesség hatására rothadásnak indulhatnak, valamint az elnyílt virágokat is le kell csipkedni, így a növény újabb és újabb virágokkal hálálja meg a törődést. 

 

Öntözzük rendszeresen, és amikor az időjárás engedi, ültessük ki a kertbe, hogy évről évre gyönyörködhessünk csodásan szép színes virágaiban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában